reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10 a nové sestavení pro insidery: co přináší?

21.9.2015, Jan Vítek, aktualita
Windows 10 a nové sestavení pro insidery: co přináší?
Microsoft s vydáním finální verze systému Windows 10 nezrušil program Insider a pokračuje s vydáváním nových zkušebních sestavení, na nichž si díky veřejnosti testuje novinky a změny v systému. Nyní je tu tak verze Build 10547.
Microsoft se tak vydáváním nových sestavení připravuje na příští velký update systému, který by měl dorazit někdy v příštím roce. Nový Build 10547 systému byl jako obvykle nejdříve zpřístupněn Insiderům v tzv. fast ring, kteří dostávají nové verze co nejdříve, ovšem s větším nebezpečím, že mohou obsahovat chybu. Ostatní Insideři si mohou chvíli počkat na již ozkoušené sestavení. Build 10547 se má dle Gabea Aula více zaměřit na problémy, kterých si všímali recenzenti čerstvě dorazivšího finálního systému Windows 10.





Do nastavení Start Menu přibyla položka Show more tiles, která umožní přidat do jedné skupiny čtvrtý sloupec dlaždic, což se tedy bude hodit spíše na tabletech či prostě na dotykovém displeji. Díky čtyřem sloupcům tak mohou být vedle sebe dvě široké dlaždice a uživatel tak nemusí tolik řešit, jakými jednoduchými dlaždicemi má ucpat vzniklé díry, nebo zda je má nechat nevyužité.





V tabletovém režimu máme také nějaké změny, s nimiž se Microsoft tak trochu vrací k Windows 8 a 8.1. Například, pokud v tabletovém režimu máme dvě aplikace přilepeny k okrajům displeje, můžeme pak přes jednu z nich k okraji přilepit další aplikaci, což fungovalo už ve Windows 8.1. Ani zde nejde o velkou změnu, ale je užitečná,





Windows 10 přišly také s řadou nových aplikací jako Mail či Photos a ty potřebují nové funkce jako sůl. Mail tak získal možnost schovat konverzaci a aplikace Photos byla také aktualizována a nyní je tak zřejmé, které fotografie jsou uloženy lokálně a které se nacházejí v cloudu. Microsoft vylepšil i aplikaci Xbox, aby mohla lépe využít nové funkce chystané pro konzole Xbox (zatím v Beta programu).





Vrátit se můžeme ještě ke Start menu, v jehož případě byl navýšen limit počtu aplikací, respektive jejich zástupců, a to z 512 na 2048. Limit tu tedy stále je, ale tak vysoký, že by snad měl stačit každému uživateli. Microsoft také pracuje na Cortaně, jež může být nově využita i bez účtu Microsoft, tedy jen s lokálním účtem. To nám ale může být ještě jedno, protože u nás stejně ještě nemůžeme Cortanu využívat.

Zdroj: Anadtech
reklama