reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10 brzy dostanou aktualizaci pro odinstalování Flashe

6.5.2021, Jan Vítek, aktualita
Windows 10 brzy dostanou aktualizaci pro odinstalování Flashe
Ještě jeden hřebíček do rakve pro Adobe Flash si letos v létě připraví Microsoft, který bude v rámci chystané aktualizace vyžadovat jeho kompletní odstranění ze systému. Mnohé už to ale nemusí zajímat. 
Adobe Flash býval kdysi neodmyslitelnou součástí surfování na webu. Byly v něm tvořeny hry, součásti stránek, streamované video i reklamy, ovšem nyní jde již o mrtvou platformu, která přece jen leckde může přežívat. Jde dnes přitom i o bezpečnostní hrozbu, což byl ostatně jeden z důvodů pro jeho postupné opuštění. Známé prohlížeče jako Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox či Apple Safari už roky ve výchozím nastavení blokovaly obsah pro Flash a od letošního roku zcela postrádají jeho podporu a v červenci přijde čas i pro Microsoft Windows. 
 
 
Právě v červenci má dorazit k povinné instalaci již dostupná aktualizace KB4577586 pro Windows 10 označená prostě jako "Update for the removal of Adobe Flash Player", čili aktualizace pro odstranění Adobe Flash Playeru. Otázka je, zda Microsoft půjde až tak daleko, že tento software v rámci aktualizace ze systému sám odstraní, anebo uživateli třeba jen důrazně doporučí jeho odinstalování. 
 
Je sice pravda, že Adobe svůj Flash nepodporuje už od konce předchozího roku a že jde o potenciální vektor pro útok na náš počítač, nicméně podobných hrozeb je jistě více a Microsoft by si neměl myslet, že má právo nám určovat, co na PC můžeme a nemůžeme mít nainstalováno. Dle serveru ArsTechnica má ovšem aktualizace fungovat tak, že odstraní pouze verze Flashe, které přišly jako součást výchozí podoby instalace operačního systému a do samostatných instalací by zasahovat neměla. 
 
Později by měla být aktualizace KB4577586 povinně rozšířena i na systémech Windows 8.1, Windows Server 2012 a Windows Embedded 8 Standard. Kdo by ale snad nechtěl čekat, má možnost si tuto aktualizaci stáhnout hned.  


reklama