reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10 budou vypuštěny po dávkách

4.5.2015, Jan Vítek, aktualita
Windows 10 budou vypuštěny po dávkách
V průběhu posledních měsíců jsme se dozvěděli o řadě novinek, které přinese systém Windows 10. Ten bude určen pro celou plejádu zařízení, slibuje asistentku Cortanu a další novinky. Jak to chce ale Microsoft do konce léta stihnout?
Jednoduše tak, že v létě bude do světa vypuštěn především samotný systém Windows 10, a to ještě ne nutně pro všechna zařízení. Jistě se ale dočkají příznivci PC, ovšem vedle nich tu jsou také verze pro Xbox, telefony, IoT či Surface Hub. Joe Belfiore, viceprezident Operating Systems Group firmy Microsoft, nedávno potvrdil, že Windows 10 opravdu přijdou na trh v létě, ale ne s veškerými funkcemi najednou.





To ostatně není žádné velké překvapení, však každý si mohl všimnout třeba toho, že česká verze Windows 10 je již dávno k dispozici, ale Cortana se česky dosud nenaučila. Nebo je tu také fakt, že samotná sestavení systému Windows 10 pro PC jsou podstatně dále než verze pro telefony či jiná zařízení. Microsoft mimochodem již ohlásil, že spolupracuje s mobilními operátory na plánu, dle nějž bude uvolňována ostrá verze Windows 10 pro stávající zařízení. Právě operátoři totiž mohou často stát za zpožděným uvolněním nových verzí systémů, takže je důležité na tom začít pracovat co nejdříve.





Windows 10 tedy nepřijdou v "plné palbě" ani pro desktopy či notebooky. Jde především o tzv. Extensions, mezi něž patří třeba nový prohlížeč Edge vyvíjený pod kódovým označením Spartan. Ten bude k dispozici později jako samostatná aktualizace přes Windows Store. Půjde tedy o systém, který nebude hned k dispozici celý se vším, co je nám nyní slibováno, což jednak značí snahu Microsoftu dostat jej na trh co nejdříve a také to vysvětluje jeho nabídku upgradu z Windows 7 či Windows 8.x zdarma. Klíčovou součástí se tak stane Store, přes nějž později přijde mnoho dalších aplikací.

Joe dále potvrdil, že Insider Program bude dále po vypuštění Windows 10 pokračovat a i nadále budou účastníci rozděleni podle toho, jak čerstvé a odladěné verze chtějí mít k dispozici.

Zdroj: Anandtech
reklama