reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10 Build 10041: sestavení pro odvážnější

23.3.2015, Jan Vítek, článek
Windows 10 Build 10041: sestavení pro odvážnější
Microsoft před několika dny představil další verzi systému Windows 10, a to sestavení (build) 10041. Určena je pro ty odvážnější uživatele, kteří chtějí získávat nové verze co nejdřív, aby si mohli vyzkoušet nové funkce. A především na ně se zaměříme.
Kapitoly článku:

Photos se dále vylepšují


Microsoft i v tomto sestavení vylepšil aplikaci Photos, která byla u původních Windows 8 jedním slovem příšerná, respektive její předchůdce. Pokud jste přihlášeni ke svému účtu, pak se vám pochopitelně ihned po instalaci systému a otevření aplikace Photos ukáží veškeré fotografie, které máte uloženy na OneDrive. Jde o nabídku Collection, která v časové posloupnosti zobrazí skupiny fotografií. Pak tu máme nabídku alb, ovšem ta ještě nenabídne nic, pouze slib, že přijdou brzy. Je ale zřejmé, že si budeme moci tvořit alba fotografií a sdílet je. Až bude tato funkce připravena, Microsoft nabídne novou verzi aplikace na Windows Store.




- klikněte pro zvětšení -


Dále můžeme odeslat zpětnou vazbu, tedy i přání, co bychom po této aplikaci chtěli, a to i pomocí her. Ty Microsoftu slouží k otestování funkcí pro detekci očí, obličejů a různá automatická vylepšování fotografií, ovšem musíme předem souhlasit s tím, že mu své fotografie svěříme do péče. Nakonec tu máme i několik možností pro nastavení týkající se automatického vylepšování fotek, ignoraci duplikátů, zobrazování živé dlaždice či nastavení zdrojů fotografií.





Ale co je tedy nového? Jde o živou dlaždici aplikace Photos, která už umí ukazovat fotografie uložené na OneDrive, tedy ne pouze ty lokální. Vylepšena byla prý i stabilita celé aplikace a dočkat bychom se měli i vyšší rychlosti. To ostatně mohu potvrdit. Aplikace pracuje velmi svižně a také i celkem rychle načítá fotografie z OneDrive, i když to závisí především na rychlosti internetové konektivity.

Dále byla přidána podpora formátu RAW, která ale nemusí fungovat korektně. Pokud se vám tedy RAW z vašeho fotoaparátu nezobrazuje, máte se Microsoftu ozvat pomocí funkce Send feedback a nezapomeňte napsat model svého fotoaparátu. Photos už také dostaly první sadu klávesových zkratek. Můžeme používat Tab, který nás stejně jako jinde přepíná mezi různými prvky pro ovládání prostřednictvím klávesnice. Ten jako obvykle funguje společně se šipkami. Pak Photos reagují obvyklým způsobem i na Page Up a Page Down, přičemž posun fotografií je i na slabém počítači velmi plynulý. Další funkce ovládané klávesnicí budou následovat.


Experimenty se zamykací obrazovkou


Microsoft si dle svých slov trochu hraje se zamykací obrazovkou, kterou chce využít jako prostor pro zobrazování tipů, triků a zajímavostí, abychom se mohli dozvědět o Windows 10 něco víc. Někteří uživatelé mohli už od lednového sestavení 9926 vidět na této obrazovce hlášku "Welcome to the Windows Insider Program".





V našem případě jsme ale na obrazovce neviděli nic, čemuž se nelze divit, protože tipy a triky si Microsoft přichystal především pro americké uživatele systému. My se můžeme pouze pokochat obrázky, jež by se na obrazovce měly průběžně měnit (popřípadě si vybereme vlastní).


Nastavení


Nová sestavení systému by také měla průběžně přinášet lepší a lepší nabídku Nastavení, která konkuruje Ovládacím panelům. V tomto případě ale Microsoft v přehledu vylepšení ani o Nastavení nemluvil a je zřejmé proč. Moc na něm totiž nezapracoval a jak to vypadá, nepřidal žádné zásadní novinky.





Máme tu tak spíše jen menší změny, a to především v nabídce Systém, kde přibyla nabídka Multitasking. V něm si můžeme zvolit, zda nám má systém pomáhat se změnou velikostí oken nebo nabízet okna při používání funkce přichycení. Dále přibyla i záložka Windows Defender a možnost deaktivovat ochranu systému v reálném čase, ochranu cloudu nebo naopak aktivovat "odesílání ukázkových souborů" Microsoftu pro odhalování škodlivého softwaru. Velikost aplikací se přejmenovalo na Aplikace a součásti a najdeme tam nainstalované aplikace, kolik zabírají prostoru a případně je můžeme odinstalovat.





Nakonec se ještě podíváme na chyby, které nový build řeší. V předchozím buildu 9926 bylo problematické menu Start, které se v některých případech odmítalo spustit, což už Microsoft vyřešil. Nyní také správně funguje i box pro vyhledávání v hlavním panelu, pokud jej máte připnutý ne dole, ale nahoře nebo po stranách pracovní plochy. Dále Microsoft odstranil menu s nabídkou bootu do jiných systémů, pokud jej tedy nechce přímo využívat. Vyřešených bugů je samozřejmě mnohem více, ale Microsoft zveřejnil pouze tento výběr.

Zbývá dodat, že ačkoliv je sestavení 10041 prezentováno jako potenciálně méně stabilní a odzkoušené, osobně jsem se nesetkal se sebemenším problémem. Seznam už známých chyb v této verzi je sice už nyní dlouhý, ovšem řada z nich jsou jen drobnosti, se kterými se ani nemusíte setkat.
reklama