reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10 Build 15002 umožňuje více pozdržet aktualizace a lépe si je vybrat

11.1.2017, Jan Vítek, aktualita
Windows 10 Build 15002 umožňuje více pozdržet aktualizace a lépe si je vybrat
Jedna z častých námitek proti systému Windows 10 je systém aktualizací, které jsou uživatelům v podstatě vnuceny, aniž by je chtěli, nebo ne. To má Microsoft postupně měnit, jak ukazuje nová funkce v sestavení 15002 pro Insidery.
Windows 10 mají tu nepěknou vlastnost, že pokud odmítnete stažené aktualizace ihned nainstalovat, máte oficiálně jen dvě možnosti. Buď si sami naplánujete vhodný čas, nebo to holt necháte na systému, který se rozhodne sám, kdy chce systém aktualizovat a následně restartovat. Problém je v tom, že Windows si vyberou nějakou dobu nečinnosti, což obvykle znamená pozdní večerní hodinu a v praxi to může znamenat, že prostě jen počítač probudí, aby oslovily nepřítomného uživatele, že už je čas. Uživatel tak prostě ráno přijde k počítači a zjistí, že ten zcela zbytečně běžel řadu hodin. V rámci některých verzí Windows 10 máme ještě možnost odkládat aktualizace, což ale nezahrnuje ty bezpečnostní, a to je vše, co nám Microsoft oficiálně nabídne. Nezbývá než si poradit jinak a třeba se podívat do registrů, a automatické aktualizace v případě potřeby tak prostě zakázat. Nutno dodat, že toto všechno se může lišit dle verze systému, kterou používáte a nejméně možností mají uživatelé Windows 10 Home.





Co je ale nového v sestavení 15002 pro Insidery, které by se mělo už velice blížit tomu, co Microsoft vydá v dubnu pod označením Windows 10 Creators Update? Microsoft prý reaguje na časté a oprávněné stížnosti uživatelům, jimž nějaký update uškodil, než aby pomohl. Nutné je ale ihned dodat, že lidé, kterým dosavadní systém opravdu vadí, s novými funkcemi spokojeni jistě nebudou.

Build 15002 umožňuje podržet instalaci aktualizací na až 35 dní, což je schované pod volbou Advanced ve Windows Update Settings (čili v české verzi to bude nejspíše v Upřesnit možnosti ve Windows Update). Dále si zde budeme moci vybrat, zda se mají s aktualizacemi systému také automaticky instalovat nové ovladače hardwarových zařízení, ale to už je dostupné i dnes, pouze na jiném místě. Hledat můžete v položce Upřesnit nastavení systému, záložce Hardware a po kliknutí na Nastavení instalace zařízení. Tam se sice mluví o stahování aplikací výrobců a ikon dostupných pro naše zařízení, ale ve skutečnosti jde především o ovladače. Je tu ale jeden problém. Nové možnosti budou nabízeny pouze v rámci systémů Windows 10 Professional, Enterprise nebo Education.

K běžným uživatelům s verzí Home se tak Microsoft bude stále chovat jako velký bratr, který ví nejlíp a otázka je, z jakého důvodu. Byli snad uživatelé tohoto systému ušetřeni častých problémů s aktualizacemi, které se objevily v posledním roce a půl? Právě že ne. I ti se mohli setkat se zacykleným rebootem, problémy s USB, webkamerami a dalšími potížemi, za něž částečně může i zcela překopaný systém vychytávání chyb, kde se Microsoft už nespoléhá na armádu testerů, ale na schopnosti samotných programátorů.

Otázka je, kam se bude Microsoft v budoucnu v tomto ohledu ubírat. Jeho nejnovější kroky můžeme označit za mírné povolení uzdy, které ale dle mého názoru zdaleka nestačí. Microsoft se zkrátka chová tak, jako by chtěl systém Windows 10 přizpůsobit i velice nezkušeným uživatelům, což je v pořádku. Neměl by ale bránit těm, kteří vědí, co dělají, aby si zvolili alespoň to, kdy si chtějí instalovat aktualizace, které nemají nic společného se zabezpečením.

Zdroj: Windows Blog, Extremetech
reklama