reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10 Build 20206 nabízí vylepšené diktování textu

4.9.2020, Jan Vítek, aktualita
Windows 10 Build 20206 nabízí vylepšené diktování textu
Microsoft vypustil do světa nové sestavení systému Windows 10 pro Insidery. Jedná se o Windows 10 Insider Preview Build 20206 pro Dev Channel, které mimo jiné nabídne i funkci vylepšeného diktování textu. 
Windows 10 Insider Preview Build 20206 přichází v rámci Dev Channel a nabízí nové funkce, s nimiž bychom se mohli setkat v příštích ostrých verzích systému. Dnes se podíváme na Voice Typing a vylepšení dotykové klávesnice. 
 
 
Voice Typing je "nová a vylepšená verze funkce diktování ve Windows", jak popisuje Microsoft. Vyvolat ji budeme moci kdykoliv budeme mít v nějakém okně umístěn kurzor, čili pokud bude možné někam psát pomocí klávesnice, bude možné i diktovat. Microsoft uvádí, že aktualizoval back end této funkce a že Voice Typing bude schopna automaticky vkládat interpunkci a nabídne moderní design. 
 
Funkci vyvoláme stiskem kombinace kláves Win + H, nebo poklepáním na ikonku mikrofonu, pokud se nám na obrazovce ukáže. K dispozici bude také řada hlasových příkazů, které nám umožní právě pomocí hlasu editovat již nadiktovaný text. A samozřejmě mezi ně bude patřit i příkaz pro ukončení diktování nebo výběr textu a jeho smazání. 
 
Pokud jde o češtinu, aktuálně není funkce diktování ve finálních verzích k dispozici. Dle Microsoftu je Voice Typing přichystána pro čtrnáct jazyků, ovšem rovnou pět z nich představují různé verze angličtiny, pak tu máme dvě verze pro francouzštinu i španělštinu a pak němčinu, italštinu, čínštinu a japonštinu. 
 
 
Co se týče dotykových klávesnic, ty se pochopitelně týkají tabletového režimu systému Windows 10. Máme tady možnost zadávat nové animace či zvuky a také bude možné jednoduše klávesnici přesunout na jiné místo obrazovky, lépe si vybírat emotikony či animované gify. 
 

 
A jak ukazuje poslední obrázek, je tu také funkce pro posun kurzoru podržením prstu na mezerníku. 


reklama