reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10 Build 9901: Cortana jen pro vyvolené

22.12.2014, Jan Vítek, článek
Windows 10 Build 9901: Cortana jen pro vyvolené
Na svět uniklo sestavení systému Windows 10, které si dle plánů Microsoftu měla veřejnost vyzkoušet až v druhé polovině ledna. My se tak na tuto verzi můžeme podívat už nyní a vyzkoušet si, jak pracuje asistentka Cortana a co obnáší nové nastavení.
Kapitoly článku:
  1. Co je nového?
  2. Nové funkce - tapety, Cortana, nastavení a Store Beta
  3. Ostatní novinky a závěr

Pět nových tapet


Ve výchozím nastavení systému Windows 10 se fotografie na pozadí, čili tapety (wallpaper), průběžně mění, abychom nekoukali pouze na jednu. Na měnící se tapety také reagují některé aplikace Metro, respektive barva jejich pozadí. Pokud se ukáže třeba tapeta s modrým ledem, zmodrá i pozadí aplikace, ovšem Microsoft to nezapomněl zařídit tak, aby grafické prostředí stále bylo kontrastní, takže okna nám s tapetou rozhodně nebudou splývat.




- klikněte pro zvětšení -


Nové sestavení tedy přináší pět nových tapet, což je tedy jen menší kosmetická změna, kterou nemusíme dále rozebírat.


Cortana? Ano, ale ne u nás


Naopak jedním z hlavních přínosů nové verze je integrovaná virtuální asistentka Cortana. Ta byla do systému integrována teprve nedávno, přičemž informace posledních dní a týdnů ukazují, že se na ní intenzivně pracuje. Jenomže to nám v našem regionu může být celkem jedno, a to z jednoho prostého důvodu, který ukáže následující screenshot:





Po kliknutí na piktogram mikrofonu by se mělo objevit okno s hláškou: Ahoj, jak ti mohu pomoci? Místo ní se ale velmi svérázným fontem objeví informace, že Cortana není v našem regionu k dispozici. A to je přesně problém, kvůli kterému řada uživatelů láme nad Microsoftem hůl, a to především v případě mobilních zařízení. Však nejde pouze o Cortanu, ale třeba také o aktualizace systému Windows Phone (nejnověji jen někde dostupný update Denim) nebo náramek Microsoft Band, o jehož vypuštění na trhy v Evropě se Microsoft ještě ani nezmínil.





Bez funkční Cortany se tedy musíme spokojit s klasickým vyhledáváním a s úšklebkem odkliknout objevivší se dotaz, jakže jsme to spokojeni s hlasem této asistentky. V novějších sestaveních se objevila možnost z hlavního panelu odstranit řádek pro vyhledávání, kterou máme i zde. Konkrétně jde tedy o tři možnosti - zcela skrýt, zanechat i s řádkem, nebo nechat zobrazenou pouze ikonku. Je znát, že i na prostém vyhledávání na webu musí Microsoft ještě hodně zapracovat, protože zde funguje velmi špatně. Často totiž do řádku nejde ani nic napsat a pokud vyhledávání reaguje, tak až po dlouhých sekundách nejistoty.

Pokud by Cortana fungovala, mohla by nám třeba hned ráno sdělit, jaké bude ten den počasí, co máme v plánu dle kalendáře a zodpověděť různé ústně zadané dotazy. V tomto sestavení se jí ale nedočkáme a ani funkce klasického vyhledávání nefunguje nejlépe.


Nová nastavení systému ve stylu Metro


Již víme, že aplikace pro prostředí Metro mohou u Windows 10 fungovat také v oknech, což platí i pro nově pojaté nastavení systému (Settings). To nyní vypadá trošku podobně jako Ovládací panely (Coontrol Panel), které pochopitelně ze systému ve své klasické podobě ještě nezmizely a asi jen tak nezmizí, protože nová verze se svou funkčností té staré zatím ještě nevyrovná.




nové a tradiční nastavení systému - klikněte pro zvětšení -


Co tu tedy máme? Podívejme se třeba na skupinu System, kde najdeme možnosti pro nastavení obrazovky (rozlišení a podobně), volby nového notifikačního centra, které najdeme mezi ikonami oznamovací oblasti dole vpravo, zatím prázdnou nabídku asistentky Cortany a vyhledávání, dále nastavení převodu textu do hlasové podoby (zde je k dispozici jako jazyk pouze angličtina), dále nastavení ukládání dat, kde zatím také nemůžeme nic měnit a pak můžeme zmínit volby pro uspání počítače (prodlevy), práci s okny (zde jen funkce Aero Snap), výběr výchozích aplikací, kalkulace prostoru na disku zabraného aplikacemi a další možnosti.





Je velmi znát, že Settings zatím zdaleka nejsou hotovy z hlediska funkčnosti a nabídky voleb. Navíc je práce v tomto prostředí velmi pomalá a často koukáme na načítající se obrazovku, z čehož můžeme usuzovat, že systém komunikuje s cloudem.

I v ostatních případech jsou možnosti nastavení v Settings zatím velmi chabé. Například u myši si můžeme zvolit jen primární tlačítko a zda má pootočení kolečka přeskočit více řádků nebo jen jeden. Můžeme ale vidět, že se Microsoft snaží tyto volby rozšířit a na to je třeba čas.


Windows Store Beta


Obchod Store mě uvítal hláškou, že "server zaškobrtnul", ať si z toho nic nedělám, že všichni máme špatné dny. Ovšem ve spodní části okna je vypsána chybová hláška HttpException_Forbidden a z té můžeme opět usuzovat, že jde o podobný problém jako v případě Cortany. Do obchodu tedy máme v našem regionu nejspíše zatím také zakázaný přístup, takže do něj dnes nezavítáme.




Store a Store Beta - klikněte pro zvětšení -


Nezbývá než doufat, že Microsoft v lednu už přijde se sestavením, které nám umožní si tyto novinky vyzkoušet. Je třeba také podotknout, že Store Beta není to samé co Store. Tato původní aplikace v testovaném systému stále je a funguje jako obvykle, takže nabízí výhradně aplikace, zatímco Store Beta obsahuje třeba i hudbu, jak ukazuje následující obrázek.




- Store Beta a nabídka hudby -
reklama