reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10 Build 9901: Cortana jen pro vyvolené

22.12.2014, Jan Vítek, článek
Windows 10 Build 9901: Cortana jen pro vyvolené
Na svět uniklo sestavení systému Windows 10, které si dle plánů Microsoftu měla veřejnost vyzkoušet až v druhé polovině ledna. My se tak na tuto verzi můžeme podívat už nyní a vyzkoušet si, jak pracuje asistentka Cortana a co obnáší nové nastavení.
Kapitoly článku:

Nové Photos a Xbox


Co se týče nových aplikací, pak rozhodně stojí za pozornost nové Photos, které představují značné zlepšení v porovnání s jen velmi obtížně použitelnou aplikací, která v systému i dnes přetrvává jako relikvie z Windows 8. Máme tu tedy dvě stejně pojmenované aplikace, z nichž jedna je zbrusu nová a je přímo spojena s naším účtem na OneDrive. Po spuštění tak ukáže nejnovější fotografie. Stará aplikace naopak sdělí, že "administrátor systému OneDrive zablokoval".




- staré a nové Photos - klikněte pro zvěšení -


Mezi nimi se můžeme pohodlně přepínata a po rozkliknutí či jejich prostém označení s nimu dále pracovat. Aplikace je umí automaticky řadit do skupin dle data pořízení a pracovat s alby, ale prozatím nejsou k dispozici žádná nastavení.





Lze ale předpokládat, že nové Photos by již brzy mohly nahradit ty staré a že už bylo na čase. Vedle toho je tu i nová aplikace Xbox, což zatím není nic zvláštního, o čemž by se dalo mluvit. Uvítá nás přihlašovací obrazovka, i když jsme se již k účtu Microsoftu dávno přihlásili po spuštění počítače, ale to by ještě bylo akceptovatelné. Jde spíše o to, že tato aplikace po nastartování chvíli něco načítá, ukáže hlášku o tom, že jde o velmi ranou verzi a po nějaké chvíli vždy spadne.





Nebylo tedy možné na ní nic zkoumat, ale dle ohlasů jiných uživatelů, kterým nová aplikace Xbox nepadala, jde pouze o stejně fungující verzi staré Xbox Games včetně Xbox SmartGlass. A to bychom měli v podstatě všechno.


Závěrem


Nové sestavení 9901, které neoficiální cestou uniklo na Internet, slibuje některá i velmi podstatná vylepšení, ale je vidět, že jde přeci jen o verzi, s níž by se Microsoft nechlubil. Další sestavení plánuje na 21. ledna, takže má ještě dost času na to, aby nové funkce a aplikace dotvořil do alespoň uspokojivé podoby.





Windows 10 Build 9901 má dva zásadní problémy. Jednak některé aplikace nejsou stabilní a funkce vyhledávání pracuje těžkopádně a nespolehlivě. A v našich končinách jde také o to, že virtuální asistentka Cortana není k dispozici a stejně tak nereaguje server komunikující s aplikací Store Beta. Nová aplikace Xbox se zase krátce po svém startu vždy ukončila, takže jsme tyto tři novinky ani nemohli vyzkoušet.

Pokud jste tedy chtěli tuto verzi vyzkoušet, osobně to spíše nedoporučuji, protože to opravdu zajímavé vám bude stejně zapovězeno a z funkčnosti vyhledávání bude zatím spíše frustrováni. Počkejte si tedy raději na to, až sám Microsoft vypustí do světa nové sestavení systému Windows 10.
reklama