reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10 Build 9926: konečně i v češtině

30.1.2015, Jan Vítek, článek
Windows 10 Build 9926: konečně i v češtině
Microsoft nedávno vypustil do světa nové sestavení systému Windows 10 Technical Preview, které nese označení 9926 a přichází po 9879. Přináší řadu vylepšení a mezi nimi už i českou verzi nebo také Cortanu a nové aplikace. Podívejme se tedy na něj.
Kapitoly článku:
  1. Windows 10 Build 9926: konečně i v češtině
  2. Cortana, notifikace a upravený Start
  3. Přepínání oken a nastavení
  4. Aplikace
Naposledy jsme si vyzkoušeli Windows 10 Build 9901, z nějž nikdo nemohl být nadšený, protože šlo o nedodělaný kus software. Microsoft ho ale také oficiálně neuvolnil, takže jej za to vůbec nelze vinit. My jsme si toto sestavení chtěli vyzkoušet především proto, že už obsahovalo jednu z prvních verzí Cortany, ovšem jak se ukázalo, ta nebyla v našem regionu k dispozici. Bude to tedy v případě nového sestavení 9926 jiné? A co dalšího si pro nás Microsoft přichystal, když se sám zmínil o tom, že prodleva mezi posledními dvěma verzemi byla a bude zatím nejdelší, s níž se máme při vývoji Windows 10 setkat? Na to odpoví dnešní článek.





Dnes se tedy přesvědčíme, zda Cortana už náhodou není k dispozici také u nás, když už Microsoft na naléhání uživatelů připravil řadu vícejazyčných verzí. V našem případě tedy použijeme 64bitovou CZ verzi, kterou jsme nainstalovali ze souboru Windows10_TechnicalPreview_x64_CS-CZ_9926.iso. Ono by mělo být možné provést prostou aktualizaci prvního sestavení Windows 10 Technical Preview, ale to nebylo možné. Mezitím byl totiž na testovací počítač nainstalováno neoficiální sestavení 9901, o němž jsme už předtím věděli, že nepůjde aktualizovat na příští oficiální verzi.

Alespoň jsme získali naprosto čistý a zbrusu nový systém, který má dle Microsoftu zajistit lepší bezdrátovou konektivitu k audio a video zařízením, nové aplikace Photos, Maps, Xbox a také samostatnou aplikaci Windows Store "Beta", která v této verzi bude pracovat ještě po boku staré Windows Store. Ty si tak budeme moci porovnat a zjistit, v čem se liší.





Dále nám má nový systém umožnit i zvolit výchozí složku, která se otevře s prohlížečem souborů (File Explorer) a vyřešeny byly některé chyby, na něž uživatelé v rámci programu Insider upozorňovali. Už při uvedení aktuálního sestavení ale Microsoft věděl o nových chybách, jako je třeba ukazatel baterie, který se zobrazí i na desktopovém počítači napájeném ze sítě a pak můžeme narazit třeba i na špatně zobrazený text ve Start menu nebo aplikaci pro přehrávání hudby, která se zavře, pokud ji do 16 sekund po jejím spuštění minimalizujeme. To je tedy asi nezávažnější z jmenovaných problémů, takže jestli na nic horšího nenarazíme, budeme mít důvod ke spokojenosti.

Už při instalaci jsem narazil na novinky, s nimiž jsem se dříve nesetkal. Jednak je to nové ověření účtu Microsoft, takže nedříve jako obvykle zadáte e-mailovou adresu a heslo pro přihlášení. Poté ale po vás systém chce zadat jako další úroveň zabezpečení tuto e-mailovou adresu znovu (není mi zcela jasné, z jakého důvodu, když je snadno ověřitelné, že jsem tu samou zadal bezprostředně předtím), aby na ni mohl odeslat sedmimístný kód pro ověření a aktivaci. Tuto akci můžete odložit, pokud nemáte zrovna přístup ke své e-mailové schránce.

Následně už Windows 10 vědí, kdo před počítačem sedí, takže nám mohou nabídnout možnost obnovení nastavení systému a aplikací, které jsme si již dříve pořídili na Windows Store. To je v podstatě stejná funkce, jaká je nabízena i na Windows Phone, čili záloha nastavení systému do cloudu a jako takovou ji kvituji. Zde už je zřejmé, jak to Microsoft myslí s unifikací platforem do jedné a dá se předpokládat, že časem se tato funkce prohloubí a bude zahrnovat třeba i synchronizaci s mobilním telefonem. Tu Windows 10 zatím logicky nenabízí, protože Lumie ještě pracují s Windows Phone 8.1, ale to by se mohlo změnit již v únoru, kdy má přijít zkušební verze Windows 10 právě pro telefony.

Dále už začne probíhat dobře známé prvotní nastavení a konfigurace systému schované za obrazovkou, na níž se prolínají barvy. Následně systém nastartuje a my můžeme vidět, že na zamykací obrazovce je skutečně vidět piktogram baterie, který tam v našem případě neměl co dělat, ale to jen tak na okraj. Vedle toho jsem si ale také všiml, že nový build je subjektivně línější, reakce systému pomalejší a pevný disk často "hrabe". Je tedy třeba podotknout, že jsme nevyužili žádné dělo, ale pouze nízkovýkonné APU od AMD se 4 GB operační paměti a desktopovým 1TB diskem se 7200 RPM.
reklama