reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10 Cloud s trochou úprav přeci jen podporuje Win32 aplikace

9.2.2017, Jan Vítek, aktualita
Windows 10 Cloud s trochou úprav přeci jen podporuje Win32 aplikace
Co se týče Microsoftu, je hlavním tématem posledních dní systém Windows 10 Cloud a jeho podpora aplikací. Už se ukázalo, že Microsoft jej chce nejspíše využít pro prosazení svého obchodu. Provozovat Win32 aplikace ale i tak je v jeho možnostech.
Raná uniklá verze systému Windows 10 Cloud nepodporuje aplikace Win32, což přiživilo názory, že půjde o velice levně (nebo rovnou zdarma) šířenou verzi systému Windows, která bude svého uživatele nutit využívat výhradně UWP aplikace z Windows Store. Tím by se Windows i na desktopu či noteboocích přiblížily systémům Android či iOS.





Nicméně systém Windows 10 Cloud, alespoň jeho uniklé sestavení 15025, jinak vypadal plnohodnotně. Není tak divu, že se už někdo podíval, zda na něm aplikace Win32 přece jen nerozchodí a nyní je vidět, že tyto snahy už přinesly své ovoce. Pokud zkusíme na Cloudu spustit nějakou Win32 aplikaci, pak nám systém pouze ukáže upozornění, že ta není pro něj určena a on se nám pouze snaží ochránit naše PC tím, že podporuje pouze aplikace ze Storu.


Nyní je to konkrétně jistý francouz známý na Twitteru jako Longhorn, který ukázal, že na Windows 10 Cloud můžeme spustit nainstalovaný Chrome a také aplikace v rámci projektu Centennial. Longhorn zjistil, že zatímco nástroje jako Command Prompt, PowerShell a RegEdit jsou na této verzi systému zablokovány, linuxový Bash funguje. S jeho pomocí donutil UMCI (user mode code integrity) k tomu, aby umožnil běh těchto aplikací a pak už mohl s využitím PowerShellu spouštět i Win32 aplikace.






Není jasné, zda tento způsob může být využit pro provoz všech Win32 aplikací, což těžko zjistíme, neboť to by je někdo musel postupně začít testovat. Nicméně z tohoto pokusu jsou zřejmé dvě věci. Jednak to, že Windows 10 Cloud jednak podporuje Win32 aplikace, pouze jsou v něm zakázány. A potom je jasné, že Microsoft si do budoucna lépe pojistí to, aby tyto pokusy zarazil. To samozřejmě neznamená, že se mu to zcela podaří a někdo nenajde jiný způsob, což už bude spíše práce pro crackery.

Na konec můžeme uvést, že pokud v zobrazeném okně s upozorněním klikneme na odkaz See how, pak nám systém otevře stránku s Windows Store a odkáže nás na upgrade rovnou na Windows 10 Pro, abychom si mohli dopřát všechno, co nám tento systém nabízí.

Zdroj: Hexus.net
reklama