reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10: další kapitola již v lednu

12.12.2014, Jan Vítek, aktualita
Windows 10: další kapitola již v lednu
Microsoft potvrdil, že v lednu proběhne událost, během níž se dozvíme další informace o systému Windows 10 a nejen to. Na svět přijde i zbrusu nové sestavení systému, které bude poprvé k dispozici i pro vývojáře mobilních zařízení.
V posledních dnech je téma Microsoft Windows 10 velmi živé. Mohli jsme se dozvědět o tom, že finální verze systému přijde až někdy na podzim příštího roku či přinejlepším po letních prázdninách, ukázala se první verze desktopové asistentky Cortana a nastíněno bylo i směřování systémů Windows, které prý mají nakonec skončit v cloudu. Nyní ale máme za téma něco mnohem aktuálnějšího, a sice plánovanou lednovou událost, kdy Microsoft zveřejní další informace i testovací verze systému Windows 10. Konkrétně se tak stane 21. ledna 2015.





To potvrdil Brandon LeBlanc na blogu systému Windows, který mluví o "další kapitole". Událost bude streamována v podobě videa a plánuje se zapojení pracovníků z divize Operating Systems Group, kteří budou mluvit především o "consumer experience", čili věcech týkajících se koncových uživatelů a GUI nového systému. Mezi tyto pracovníky bude patřit Terry Myerson, Joe Belfiore a Phil Spencer, ale promluví také samotný CEO Microsoftu Satya Nadella. Na stejném blogu bude později uveden odkaz na samotný stream.

Microsoft by měl během této události uvést také novou verzi Windows 10, která je určena pro procesory ARM i Intel, čili mobilní zařízení. Tato verze pochopitelně nebude využívat klasické desktopové prostředí a omezí se na moderní dlaždicové prostředí a příslušné aplikace. Jinými slovy, půjde o nástupce systému Windows Phone, který by měl být od ledna k dispozici vývojářům.

My se můžeme těšit na nové sestavení Technical Preview (dnes je oficiálně k dispozici Build 9879), jež ale bude stále patřit výhradně do programu Insider, ale do toho se může snadno přihlásit každý, takže to žádné omezení není. Vyplývá z toho ale fakt, že i v případě této verze bude Microsoft podrobně sledovat aktivitu uživatele, o níž jej bude systém informovat, dle ujištění Microsoftu pochopitelně anonymně. Dále se očekává, že se již jako součást systému objeví Cortana, microsoftí odpověď na Google Now a Apple Siri, zařízení 2 v 1 by mohla dostat Continuum sloužící pro přepínání mezi zařízením s připojenou klávesnicí a bez ní.

Někdy v létě se pak objeví verze Developer Preview a pak už by měla následovat finální verze Windows 10.

Zdroj: Tom's Hardware
reklama