reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10 jsou dle Microsoftu už na 400 milionech zařízení

28.9.2016, Jan Vítek, aktualita
Windows 10 jsou dle Microsoftu už na 400 milionech zařízení
Microsoft dle aktuálních údajů v posledním půlroce značně pokročil v rozšiřování systému Windows 10. Z březnových 270 milionů instalací se postupně dostal až na dnešních 400 milionů. Znamená to, že W10 se rozšiřuje rychleji než kterýkoliv jeho předchůdce.
Nicméně Microsoft si vytyčil cestu k jedné miliardě zařízení používajících systém Windows 10, i když o ní už v poslední době raději moc nemluví, a to kvůli tomu, že už se nemůže spoléhat na pomoc od mobilních telefonů. Kdyby měl pokračovat stejným tempem jako v uplynulých měsících, dostal by se na kýženou miliardu někdy na začátku roku 2019. Stát se ale může cokoliv.





Microsoft se může především těšit na to, že Windows 10 ovládnou konzole Xbox One, pro něž jsou připravovány na 12. listopad tohoto roku. To jeho systému zajistí jednorázový skok v počtu instalací, ale i ten se ostatně v celkovém objemu snadno ztratí. Celosvětově totiž bylo prodáno jen něco přes 22 milionů konzolí Xbox One, což je řadí v celkovém srovnání do podprůměru. Ona miliarda zařízení s Windows 10 ale rozhodně je reálná, a to i vzhledem k tomu, jak se šířil operační systém Windows 7, který dosud dominuje. Na druhou stranu, právě Windows 7 přišel ve zlatých časech PC, kdy byly prodeje nejvyšší v historii, čili na konci roku 2009 a tak to zůstalo až do roku 2012, odkdy se prodeje začaly propadat. Nicméně už nyní existují známky toho, že se trh PC oživuje, ale jásot ještě zdaleka není na místě.




celosvětové prodeje PC v posledních letech


Windows 10 se však šíří mnohem rychleji než kterýkoliv jiný systém Microsoftu, přičemž samotným Windows 7 trvalo ještě o 7 měsíců déle, než se dostaly na značku 400 milionů kopií. Je to ale také částečně následek rozhodnutí šířit systém W10 zdarma, o což se Microsoft v posledních měsících této nabídky snažil i neférovými způsoby a vysloužil si za to žaloby i výzvy ke kompenzacím. Problémy se nevyhnuly ani velké aktualizaci Anniversary Update, která měla problémy s webovými kamerami a Skype. Nicméně nabídka systému zdarma už oficiálně neplatí (neoficiálně to platí stále) a výrobci PC doufají, že i to pomůže nastartovat prodeje.

Microsoft mimochodem také představil nové zabezpečení pro prohlížeč Edge. Jde o Windows Defender Application Guard, který chrání počítač virtualizováním aplikací běžících pod prohlížečem a jejich uzavření do sandboxu, aby byly odděleny od jiných procesů. Jde tak především o zabezpečení před různým malwarem, na nějž mohou neopatrní uživatelé narazit při svém brouzdání Internetem. Ten by se tak neměl dostat mimo rámec vyhrazeného "pískoviště" a veškerá případná data s ním spojena jsou vždy po ukončení prohlížeče vymazána.

Zdroj: Extremetech
reklama