reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10 nabídnou více možností, jak se vyhnout aktualizačním restartům

7.3.2017, Jan Vítek, aktualita
Windows 10 nabídnou více možností, jak se vyhnout aktualizačním restartům
Microsoft nám prozradil, jaké možnosti poskytne pro správu počítače s Windows 10 spojenou s aktualizacemi. Ty jednak budeme moci pozdržet více způsoby, a vyhnout se tak nucenému restartu. Vedle toho mají aktualizace zabrat daleko méně místa na disku.
Microsoft si uvědomuje, že velikost dat, která se stahují pro aktualizování systému Windows 10 je příliš velká, a tak slibuje, že ji srazí o 35 až 65 procent. Už loni v listopadu přitom prozradil, že budoucí verze Windows 10 využijí nový model pro stahování aktualizací, který si vyžádá pouze opravdu ty soubory, které se změnily, takže se nebudou stahovat žádná zbytečná data. Aktuálně tak Microsoft rozesílá i soubory, které jsou identické s těmi, co již jsou nainstalované.





Mluvíme tako o nové Unified Update Platform (UUP), která od stahování nepotřebných dat ulehčí především Insiderům, kteří mohou očekávat oněch 65 procent dolů z celkové přenesené kapacity a v případě ostatních uživatelů to bude spíše oněch 35 procent. To proto, že zkušební verze systému Windows jsou aktualizovány daleko častěji než oficiální. UUP se dočkáme už v rámci Windows 10 Creators Update, takže už někdy v dubnu.





Microsoft dále upraví i to, jak jsou aktualizace instalovány, do čehož jsme neměli šanci pomocí oficiálně dostupných nástrojů téměř vůbec zasáhnout. Nyní nám systém oznámí, že jsou k dispozici aktualizace a dá nám výbrat. Buď je nainstalujeme hned, nebo si vybereme sami den a čas pro jejich instalaci (což půjde později upravit), nebo tento krok prostě odložíme na později, a to přesně o tři dny. John Cable z týmu Windows Servicing and Delivery (WSD) k tomu říká, že "se dozvěděli o tom, že neočekávané restarty jsou pro uživatele rušivé, pokud k nim dojde v nevhodný čas". K tomu se chce říci snad jen to, že si přesně to samé snad mohli v Microsoftu uvědomit i bez zpětné vazby od stěžujících si uživatelů, neboť je to naprosto logické.

Vedle toho se rozšiřují také tzv. aktivní hodiny, aby se aktualizace neinstalovaly v dobu, kdy chceme, aby náš počítač byl připraven k použití. Otázka je, zda se budou aktualizace i nadále instalovat uprostřed noci na uspaný počítač, abychom pak ráno zjistili, že je probuzený a několik hodin běžel zcela zbytečně. Stačilo by, aby někoho v Microsoftu napadlo, že když byl počítač před instalací aktualizací uspaný, tak by jeho majitel asi ocenil, kdyby se systém uspal i po jejich provedení.

Zdroj: Extremetech
reklama