reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10: najde a zneškodní upirátěné hry?

18.8.2015, Jan Vítek, aktualita
Windows 10: najde a zneškodní upirátěné hry?
V médiích se objevily zprávy citující aktualizované licenční ujednání (EULA) v systému Windows 10, dle nějž to vypadalo, že ten bude aktivně vyhledávat nelegální software a znemožní jeho využití. Jak tomu ale je doopravdy?
Informace o licenčním ujednání, v němž si Microsoft vyhrazuje možnost deaktivovat nelegální kopie her nebo i neautorizovaný hardware, vyvolaly o víkendu velké pozdvižení. Dle aktualizovaného EULA to vypadlo, že Microsoft si vyhradil povolení prohledat veškerá data v počítači a to, co se mu nezdá, deaktivovat. Otázky přitom vzbuzovalo především to, co je myšleno oním neautorizovaným hardwarem.





V sekci 7b v Microsoft Services EULA se píše, že občas bude zapotřebí softwarových aktualizací pro Windows Services. Microsoft tak bude automaticky ověřovat verzi softwaru a stahovat aktualizace nebo změny pro konfiguraci, a to včetně těch, které vám mohou zabránit v přístupu ke Services, v hraní nelegálních her nebo využívání neautorizovaného hardwaru. Bude také někdy nutné aktualizovat software, abyste mohli nadále využívat Windows Services. Není ani divu, že v tom uživatelé viděli přípravu půdy na to, aby si Microsoft mohl libovolně procházet počítač a deaktivovat software a hardware.





Nicméně výňatek z licenčních podmínek se týká pouze Services, protože jde o ujednání týkající se výhradně jich a ne celého systému. Platí to tedy pro různé firemní služby a software jako Windows Store, Xbox Live, Office 365, Skype, Bing, Cortana a jiných, čili se to týká pouze softwaru a služeb od samotného Microsoftu, ne od třetích stran. Něco podobného také Microsoft již provozuje na konzolích Xbox, kde také blokuje pirátské kopie her a jisté periferie.

Zdroj: Hexus.net
reklama