reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10 nespustí staré hry s DRM SecuROM a SafeDisc

18.8.2015, Milan Šurkala, aktualita
Windows 10 nespustí staré hry s DRM SecuROM a SafeDisc
DRM ochrana her byla vždycky zlo. Měla chránit vydavatele, místo toho vytvářela bezpečnostní díry s legálními kopiemi a nelegální kopie vznikaly stejně. Windows 10 tyto hry odmítne spustit, takže třeba The Sims nebo Battlefield 1942 si už jen tak nezahrajete.
Při příchodu DRM ochrany disků vzniklo i nemálo problémů. Ochrana měla zabránit pirátskými kopiím her, jenže dost se minula účinkem. DRM se dařilo obcházet a jediní lidé, kteří nakonec byli postiženi, nebyli piráti, ale právě legální vlastníci her, kteří za hru zaplatili. DRM ochrana byla hluboce zakořeněná v operačním systému a vytvářela vážné bezpečnostní hrozby. Microsoft tuto ochranu podporoval až do operačního systému Windows 8.1, nicméně ve Windows 10 už podpora pro některé DRM nebude.





Jmenovitě jde o odstranění dávno neaktualizovaných systémů SafeDisc a některých verzí SecuROM. Microsoft nehodlá tyto systémy podporovat z bezpečnostního hlediska. Stinnou stránkou tohoto zvýšeného zabezpečení je ale to, že mnoho her z období let 2003-2008 si už na nových Windows 10 jen tak nezahrajete. Můžeme zmínit třeba Grand Theft Auto III, Microsoft Flight Simulator 2004, původní verzi The Sims nebo Battlefield 1942.

Přesto ale bude v některých případech možné rozjet tyto hry i na Windows 10, byť obvykle ne z CD disku, který máte zakoupený (to bude možné, pokud původní vývojáři vydali patch, díky kterému pak hra DRM nevyžaduje). Nelegální možností je stažení si pirátské verze s prolomenou DRM ochranou, další legální možností (pokud neexistuje patch) je pak koupě této hry přes poskytovatele, který využívá modernějších podporovaných DRM systémů nebo je nepoužívá vůbec. Staré hry lze koupit třeba na oblíbeném serveru GOG.com.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama