reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
Diskuze k článku: Windows 10: první kritiky
16.8.2015, Michal Hala, aktualita
Nebojte se, nechci a nebudu desítkám nasazovat psí hlavu. Jenom jsem se rozhlédl po vícero diskusních fórech a dal dohromady asi nejčastější výtky až kritiky nejnovějšího operačního systému z Redmondu. A samozřejmě k nim přidávám svůj komentář.
tik-tak (111) | 26.8.201512:34
S Win 8.1 som až až spokojný , a to som váhal z odchodom z w7. Nechal som si poradiť a s novým ­"železom­" v PC som dal aj ­"novšíô Win. Zatial som neolutoval. Ale , do 10 tak skoro ...určite nie ! Najskôr tak po 1­-2 rokoch až to bude odladené a fungovať k spokojnosti užívatela a nie k spokojnosti MRKVOSOFTU !
Odpovědět0  0
JirkaH (93) | 20.8.20159:16
Účastníkům Insider programu se od dnešní půlnoci nabízí ke stažení a instalaci nový build 10525, je označen th2_release. Zřejmě příprava na plánovaný podzinmní upgrade
Odpovědět0  0
w369fotograf (1) | 18.8.201510:19
Mé první dojmy, jsou veskrze kladné. Upgrade z W7 proběhl naprosto bez problémů, kompatibilita s nainstalovanými aplikacemi naprosto v pohodě. Přizpůsobení UI na tmavé či světlé v pohodě. Tak nevím, kde je chyba když jak čtu výše s tím někteří mají problémy, a to se svým ntb. dost experimentuji ­- ale vždy si kladu za prioritu mít v poho ovladače jak SW tak HW a záplatovaný systém. K tomu sledování NSA ­- histerie, která se točí kolem šmírování mi přijde tak trochu zbytečná. Kdo nás bude chtít šmírovat cestu si vždy najde. Dříve lidem vadilo, že na každém rohu, byl údajně estebák a dnes že na každém rohu jsou kamery to už moc nevadí, nemluvě o exhibování na sociálních sítích nejčastěji FB kde si mnozí o sobě vypíši i pravdivé údaje a co štenice, kteří mnozí pisálkové a kritici všeho od Microsoftu nosí při sobě v podobě ­"chytrých telefonu­" to jim šmírování nevadí???

Nechcete být šmírování? Jednoduché ­- odpojte se od internetu, zakupte si ­"hloupý telefon­" ­- nebo raději nepoužívat žádný, včetně pevné linky a pokud možnou nevyužívat ani psaní dopisů... Vězte, že ani to není 100%

Vše má svůj čas ­- a nutno si uvědomit, že i operační systémy dělají lidé a lidé jsou chybující. Odladění bude ještě nějaký čas trvat ­- kdo občas dělal nějakou aplikaci, či databázi jistě ví o čem mluvím....
Odpovědět2  2
polo666 (65) | 17.8.201523:32
Windows 10 je takový velký balík Spywaru, prolezlý backdoory pro NSA. Proto ho taky cpou lidem zadarmo, aby penetrovali co možná největší skupinu lidí a mohli sbírat data. Obsahuje keylogger na úrovni operačního systému. Komu se to líbí, ať klidně instaluje a zapne si kameru i mikrofon.
Odpovědět3  6
M0RGAN (248) | 18.8.20152:05
Samozřejmě. V centrále NSA totiž sedí jeden člověk na každého ­(budoucího­) uživatele Windows 10, který neustále sleduje jeho kameru, mikrofon, klávesnici i monitor a vyhodnocuje, jestli nedělá něco špatného.
Odpovědět6  2
Pavel Matějka (1578) | 18.8.20158:33
Samozřejmě to sleduje na Desítkách, takže také patří mezi uživatele, jimž je každému přidělen člověk v centrále NSA... atd...
Odpovědět3  1
P.Orka (40) | 17.8.20159:14
Zdravím, data pro bootovací USB jsem pravda stahoval 7 hodin, ale to byl asi jediný problém, který jsem měl. Z USB jsem upgradoval Win 8.1, opsal jsem si klíč a udělal čistou instalaci ­- vše bez problému.
To, že nebudu mít VMC jsem věděl dávno a místo něj jsem nainstaloval původní soubory k letité desce od AverMedia. Kupodivu na Win 10 chodí lépe než kdykoli na předchozích systémech. S OneDrive nemám problém, používal jsem jej i na Win 8.1, sám jsem se rozhodl, že jej budu využívat víc než v minulosti. Místo IE používám Edge a na něm mi vadí, jak je ořezaný ­- zejména mi chybí možnost překladů pod pravou myší.
Jinak jsem nainstaloval všechny programy bez problémů, žádný ovladač mi nechyběl, Win 10 je stabilní ­- jak mám uvedeno v záhlaví ­- jsem spokojený ;­-)
Odpovědět4  0
ananta (34) | 17.8.20159:44
Copak překlady pod pravým tlačítkem, to je drobnůstka ­(hodně specifická­), ale že Edge neakceptuje na stránce min dané­) vložený CAPTCHA kód je doslova blokující, pokud daný člověk neví ­(nebí­), že musí do jiného prohlížeče... Edge je jedna velká zoufalost. Ani fullscreen neumí.
Odpovědět1  0
sstoklas (8) | 17.8.201513:34
Absolutne souhlasim, mam stejne zkusenosti ­(rozdil jen v priprave instalacni flesky ­- asi 1,5 h­) asi po 10 dnech uzivani zadna neprijemna udalost. Ovladace i puvodni aplikace nebylo nutno resit. ­(Predtim Win 8.1 Pro­) System mi bezi na hodne ­"nadupanem­" stroji, ale mohu potvrdit z infa od kolegy, ze mu 10tky dobre bezi i na vice jak 5 let starem pocitaci.
Pokud jde o uvahu v clanku ohledne odesilani dat Microsoftu, co slo jsem povypinal. Kde o tom nevim je mi to jedno.
Podobna praxe ­(zejmena s daty na cloudech­) existuje drahnou dobu i u mnoha jinych firem. Napr. kdo pouziva periferie Razer ­(Synapse­), ci grafiku NVidia ­(Experience­) vi co mam na mysli :­-)
Odpovědět0  0
Jimmz147 (145) | 17.8.20159:00
Na Win10 jsem už upgradoval cca 10 počítačů a notebooků a jediné s čím jsem měl zatím větší problémy byly dva ovladače. Jeden na čtečku otisků prstu a druhý na Wifi adaptér. Ostatní jsou spíše drobnosti jako zmíněné zdvojené nastavení systému, ořezané možnosti u Bluetooth, či grafický vzhled. Nic na co by se nedalo zvyknout, nebo překousnout. Microsoft účet nepoužívám, takže cloudové služby nemůžu hodnotit. Na čem by měl MS zapracovat je Edge, který je vzhledem ke svým velice omezeným možnostem ­(alespoň pro mě­) k ničemu.
Odpovědět2  0
ananta (34) | 17.8.20158:42
No ono je těch potíží více.
Kupříkladu nešly z lišty minimalizovat Winows Apps, ale už napravili.
Nebo sebrali WMC, který hromada lidí měla jako solidní TV tuner, teď W10 bez náhrady a 3 roky stará app od výrobce je nestabilní.
Store je stále úplně stejně zoufalý. Tablet režim ještě zoufalejší ­(to je komplet na přepsání­). Atd., atd.
Odpovědět2  0
M0RGAN (248) | 18.8.20152:09
Já jako program k TV tuneru používám už roky VLC a spokojenost. Program od výrobce ­(AverTV­) je odporný a WMC jsem kdysi. myslím. zkoušel a nelíbil se mi.
Odpovědět0  0
IvoM (1) | 17.8.20158:37
Tak já nevím, problému s W10 je mnohem víc a zásadnější.

Především a stále cz medii opomíjéná změněná funkcionalita OneDrive, downgrade funkčnosti na úroveň klienta z W7, chyby Smart files ­- ve W8.1 jdou vidět všechny soubory, které máte na onedrive. I ty které nejsou stahované na lokalní pc. Stahují se až v případě potřeby konkrétního souboru.

viz
http:­/­/onedrive.uservoice.com­/forums­/262982­-onedrive­/suggestions­/8888062­-­-sync­-online­-only­-for­-onedrive

U W10 vidíte v OneDrive jen soubory, které se synchronizují=stahují lokálně. U W10 je opravdu rovnítko.
Zbytek svého OneDrive nevidíte ve složce OneDrive vůbec.

Což při třeba 1TB OneDrive a 32GB úložiště v Asus T100 je naprosto nepoužitelné.


Další dost zásadní nedostatek je nemožnost vytváření složek na třídění pošty v zabudovaném emailovém programu.


Mezi další známé problémy patří zacyklené restarty při vynucených automatických aktualizacích ­- nutný ruční oprava registru. dále též problémy s některými grafickýmí kartami.

Co se týká dalších funkcionalit W8, které nedoputovaly do W10 doporučuji

http:­/­/www.zdnet.com­/pictures­/the­-windows­-8­-scrap­-heap­-10­-features­-that­-didnt­-make­-it­-to­-windows­-10­/
Odpovědět1  0
ananta (34) | 17.8.20159:58
Já zase nemohu uvěřit, že v MS někdo myslí skutečně vážně, že když si do apky Fotky dáš promítnout fotky z OneDrive, že se skutečně chceme dívat na VEŠKERÝ grafická materiál, včetně ikon, thumbs, tempu a já nevím čeho ještě. Neskutečné. Nepoužitelné.
Odpovědět1  0
Libor A. (17) | 17.8.20158:25
Celkem pravidelně se mi vyskytuje chybová hláška ­"Kritická chyba Cortana a tlačítko start nefungují. Pokusíme se to opravit při příštím přihlášení. Odhlásit hned?­" Stejně se s tím nedá nic jiného dělat ;­-­) Odhlášení ale nic nevyřeší, to až restart PC. Možná je to dané tím, že namísto MS tlačítka Start používám alternativu od Classishell, nebo tím, že počítač je už přeci jen dost letitý, ale trochu mne to štve.
Odpovědět1  0
EmZed (9) | 16.8.201523:35
toto musím konstatovat po XX pokusech o upgrade, kdy se těch 3GB opakovaně stahovalo ­(zbytečně nedomyšlená zátěž serverů MS a přenosových linek­). Pak opakovaně otravné plánování, kdy se má upgrade provést, včetně neschopnosti upgradu zjistit, že stažené soubory na lokálu nejsou ­(několikrát jsem je mazal­). Windows Update pak nebyl schopen tahat další záplaty a vyžadoval restart k provedení upgrade na w10 ­(a stejně nic neprovedl­), aby po rebootu byl ve winUpdate opět požadavek na restart.
Dosud všechny pokusy o upgrade končí ve třetí fázi, kdy se mají nabootovat win10 k dokončení instalace ­(chyba C1900101­-40017 SECOND_BOOT­) a upgrade obnoví předchozí systém ­(u mne 8.1­). Ještě že návrat je bezproblémový. Tento zádrhel s bootováním je pro mne od MSoftu nepochopitelná nedbalost, protože nemám žádný extra hardware, dva roky starý komp s CPU i5 na MB Gigabyte Z77­-D3H, starší MSI grafika, Samsung SSD na systém a HD na data.
Důkazem nedostatku inteligence upgrade je to, že instalace win10 z USB na čistý SSD mi projde v pořádku. Toto ale nechci, přeju si zachovat instalované aplikace. Takže asi budu muset počkat s desítkama do podzimu, pokud mne do té doby netrefí šlak z neustále obtěžujícího plánovače upgrade.
Odpovědět0  0
EmZed (9) | 16.8.201523:39
a tu psí hlavu bych jim nasadil
Odpovědět0  0
SpaceExplo (240) | 16.8.201523:20
.... ale pak to nabere dost divnej nadech.

Tohle je hodne divna veta: ­"Nicméně na seriózních IT webech žádné potvrzení šmírování samozřejmě nenajdete.­" ­- dle ceho se definuje ­"seriozni IT web­"? Dle ctenosti? Tak to je dost zavadejici :­-­(

"A snažil bych maximálně transparentně a citlivě o celé věci informovat uživatele.­" Ale Redmont uz to dela a to velmi jasne ­- ve svych licencnich podminkach je to, si myslim, definovano zcela presne.

Necim musi Microsoft zaplatit provoz divize Windows, a kdyz ted dal Win 10 ­"zdarma­" ­(jako Google­) a nema vlastni PC HW na kterym by nabouchal penize ­(jako Apple­), tak mu nezbyva nez ­"legalne­" zneuzivat data svych uzivatelu.

Odpovědět2  3
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.