reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10 Redstone 1 je Anniversary Update, přijde v létě

31.3.2016, Jan Vítek, aktualita
Windows 10 Redstone 1 je Anniversary Update, přijde v létě
Microsoft potvrdil to, co už se šuškalo včera. Chystaný velký update systému Windows 10 můžeme očekávat v létě a nyní už nemusíme mluvit o Redstone 1, ale o Anniversary Update. To nám rovněž napovídá, kdy konkrétně asi přijde na trh.
Windows 10 byly vypuštěny na trh minulý rok, a to 29. července a vzhledem k tomu, že jde o Anniversary Update (výroční aktualizace), lze očekávat, že se jí dočkáme přibližně po roce. Microsoft ohlásil přicházející Anniversary Update na konferenci BUILD 2016 v San Francisku, kde byly právě Windows 10 ústředním tématem prvního dne. Dozvědět jsme se ale mohli také to, že první dostupná verze brýlí HoloLens (Development Edition) už je na cestě ke svým zákazníkům. Jde ale o hračku v ceně 3000 dolarů, takže pochopitelně ani cenově nic vhodného pro široké řady uživatelů. Mezi zákazníky patří spíše velké instituce a firmy jako NASA, Autodesk a Volvo.





Microsoft se také stačil pochlubit, že Windows 10 je v celé historii tohoto systému nejrychleji se rozšiřující verze, která překonala i Windows 7. Po osmi měsících funguje na více než 270 milionech zařízení, což je o 45 procent více než v případě Windows 7. Firma si tedy stále věří, že se jí v několika příštích letech podaří dosáhnout cíle 1 miliardy aktivních zařízení s Windows 10. Dříve ale mluvila o tom, že půjde o dva až tři roky, takže tyto předpoklady byly poněkud "rozostřeny". V posledních měsících jsme si také mohli všimnout, že Windows 10 sice stále rostou, ale tento růst se zpomaluje.





Windows 10 Anniversary Update se bude týkat nejen počítačů PC, ale také konzole Xbox One a brýlí HoloLens, protože už přijde ke slovu společná UWP (Universal Windows Platform) a očekávané spojení obchodů s aplikacemi v jeden. Co se týče klíčových novinek nového velkého updatu, jde o následující:
  • Podpora biometrického zabezpečení v aplikacích včetně browseru Microsoft Edge prostřednictvím Windows Hello. Edge se tak má stát prvním prohlížečem s nativní podporou takové funkce.
  • Představení Windows Ink, jednotné aplikace pro tvorbu poznámek, což již dříve podporoval Edge nebo One Note. Microsoft vývojářům aplikací slibuje možnost snadného přidání podpory Ink, k čemuž budou stačit "dva řádky kódu".
  • Opět vylepšená Cortana, které jsme se tedy v české verzi ještě stále nedočkali. Microsoft ohlásil, že už ji podporuje nějakých 1000 apllikací a s Anniversary Update má přijít chytřejší Cortana s "proaktivními návrhy pro uživatele". Jinými slovy: bude nám více kecat do života.

Otázka je, zda Microsoft už něco udělá s uživatelským prostředím Windows 10, které by si především z hlediska nastavení už zasloužilo sjednotit, abychom nemuseli využívat pro něco Nastavení a pro jiné věci zase Ovládací Panely.

Zdroj: Hexus.net
reklama