reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10 RTM mají prý být v červenci

28.5.2015, Michal Hala, aktualita
Windows 10 RTM mají prý být v červenci
Ohledně termínu uvedení Windows 10 se objevilo několik informací z více zdrojů, které upřesňují termín dokončení RTM verze na červenec s tím, že již jeho koncem by hotový systém měli mít k dispozici OEM partneři Microsoft k instalaci na nová zařízení.
Web CNET cituje ruského specialistu na úniky známého jako Wzor a web Neowin pro změnu cituje dva zdroje přímo z Microsoftu. Když přidáme dřívější zprávu Mary Jo Foleyové ze ZDNetu, že Microsoft chystá první velký balík funkčních aktualizací pro desítky už někdy během podzimu, celkem to do sebe zapadá. Mimochodem, další dva velké balíky funkčních aktualizací mají být na jaře 2016 a na podzim 2016.

Podobnou informaci nechtěně už v dubnu prozradila CEO AMD Lisa Suová, která tehdy také zmínila červenec. V současnosti je Insiderům k dispozici sestavení 10122 a interně prý v Redmondu testují sestavení 10130. Jelikož se v mezitím uniklém sestavení 10125 už objevily nové ikonky a další změny GUI – prostě téměř finální kosmetické úpravy – tak to vypadá, že společnost už asi opravdu se systémem finišuje.


Windows logo


Na druhou stranu je spousta věcí rozdělaná. Prohlížeč Edge se v sestavení 10122 ještě jmenuje Spartan a pořád mu část funkcí zřejmě chybí. A celý systém ještě vykazuje určitou nestabilitu, připomeňme třeba problémy s grafickými kartami od AMD. Takže zůstává otázka, jestli to Microsoft do července může stihnout. Vždyť je to už jen šest či sedm týdnů.

Navíc desítky mají napravit, co se nepodařilo osmičkám, takže Redmond si ve vlastním zájmu nemůže dovolit vypustit nestabilní a nehotový polotovar. Webu CNET to nedalo a zeptal se Microsoftu na termín přímo. Odpověď mluvčího zněla: „Microsoft již dříve řekl, že Windows 10 uvolní v létě. Nemáme nic dalšího, o co bychom se chtěli podělit.“


Zařízení s Windows 10


CNET ještě uvádí příklady z minulosti. Windows 7 RTM byla v roce 2009 v červenci a systém byl uvolněn v říjnu. Windows 8 RTM byl v srpnu a uživatelská verze byla také v říjnu. Podle toho by finální verze Windows 10 mohla být asi až v září. Ano, samozřejmě je to pořád léto. Nicméně mi to nedá, abych si nerýpl, jestli v Redmondu nezavedou pracovní soboty.

Zatím řečené se navíc týká jen verze pro PC a tablety. Verze pro mobilní telefony je na tom zřejmě ještě o trochu hůř. A jak na tom je verze pro Xbox není známo vůbec. Ale to jsou jen takové maličkosti na okraj. Již dříve analytici předvídali, že Microsoft chce s desítkami stihnout prodejně významný termín back to school, tedy dobu kdy rodiče žáků a studenti nakupují vybavení pro nadcházející školní rok.


One Windows Platform


Tenhle termín bývá vymezován různě, obvykle mezi polovinou července a počátkem září. Domnívám se ale, že na něm vůbec nezáleží, protože kupující buď chvíli počkají, nebo si koupí zařízení s osmičkami či sedmičkami a pak zdarma upgradují na desítky.

A myslím si, že RTM verze v červenci není nereálná za předpokladu, že Microsoft už nebude přidávat další a další nové funkce a už se zaměří jen na stabilitu systému. Pak se to snad dá stihnout. Ostatně filozofie Windows-as-a-Service jako systému s průběžným proudem funkčních aktualizací tomu nahrává. Prostě co se nestihlo doteď, může prozatím počkat.

Myslím nové funkce, se stabilitou si vývojáři teď rozhodně musí ještě pořádně pohrát. Ohledně vypuštění desítek do světa bych tipoval září, ale rozhodně bych si na něj nevsadil. A upřímně řečeno je mi to docela jedno. Pracuji už rok spokojeně na Windows 8.1 a upgradovat budu asi až po uvolnění té velké podzimní funkční aktualizace. Což může klidně až před Vánoci.

Jak to vidíte s termínem uvedení Windows 10 vy? A na kdy plánujete upgrade?

Zdroj: CNET, Neowin
reklama