reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10 Service Release 1 a pár dalších zajímavostí kolem desítek

6.8.2015, Michal Hala, aktualita
Windows 10 Service Release 1 a pár dalších zajímavostí kolem desítek
Microsoft uvolnil kumulativní update Windows 10, který je podle Paula Thurrotta oním balíčkem s údajným interním kódovým označením Servise Release 1. Kromě toho se objevilo několik dalších zajímavostí a novinek kolem Windows 10. Přinášíme ty nejzajímavější.
Pokud už máte Windows 10, možná jste včera, nebo dnes uvedenou aktualizaci našli ve Windows Update pod označením Kumulativní update KB3081424. Může se to zdát velmi brzy po uvolnění, ale balíček je venku a přináší různá vylepšení do desítek. Podrobnější popis najdete tady přímo u Microsoftu (českou verzi jsem bohužel nenašel).

Různé IT weby zmiňují už skoro týden „tajemnou“ aktualizaci chystanou na počátek srpna, která má mít interní název Service Release 1. A tohle tedy má být podle Paula Thurrotta ona. Zajímavé je na tom to, že vyšla do týdne po startu Windows 10, což ovšem odpovídá uvedeným zprávám. Podle nich měl Service Release 1 vyjít počátkem srpna. Ale zase podle Gaba Aula z Microsoftu mu v Redmondu takhle prý neříkají.

Ono je to vlastně úplně jedno. Podstatné je, že tahle aktualizace zapadá do scénáře průběžného vylepšování a opravování Windows 10, které Microsoft zahrnuje do svého nového pojetí operačního systému pod názvem Windows as a Service. Zkrátka jde jen o ilustraci toho, co budeme s desítkami zažívat v následujících letech normálně.


One Windows Platform


Jinak na podzim (prý koncem října) se čeká velký balík oprav Threshold Wave 2, který má přinášet optimalizaci a stabilizaci systému. Příští rok pak další balík pod názvem Redstone. A dílčí updaty budou přicházet mezi tím. Mary Jo Foleyová ze ZDNetu už dříve uvedla, že příští rok budu dvě velké aktualizace na jaře a na podzim. Že by Redstone 1 a Redstone 2? Ono je to jedno, na názvech moc nezáleží, podstatné budou nové funkce.

Teď slíbených pár zajímavostí. Tým vyvíjející prohlížeč Microsoft Edge dostal u příležitosti uvolnění desítek (a tím pádem i samotného Edge) dort od týmu kolem prohlížeče Chrome. Není to poprvé, už dříve dostal tým kolem Internet Exploreru 10 dort od týmu Mozilly a později mu to Microsoft oplatil, když Mozilla slavila patnáct let v odvětví prohlížečů. Takže se z toho začíná stávat taková hezká tradice.


Dort


Pokud si pamatujete na náš článek o konferenci Build 2015, možná si také vzpomenete na nástroj umožňující vývojářům převést aplikaci z platformy iOS na platformu Windows 10. Kódové označení bylo Project Islandwood, oficiálně se tento nástroj jmenuje Windows Bridge for iOS. Microsoft teď oznámil, že nástroj uvolňuje jako open source pod licencí MIT.

Naproti tomu podobný nástroj pro převod aplikací z Androidu – Windows Bridge for Android – open source není a zřejmě ani nebude. Navíc nejde volně stáhnout, ale je k dispozici jen na „pozvání“ od Microsoftu. Microsoft doufá, že všechny zájemce stihne „pozvat“ do konce srpna.

Pak je tu třetí nástroj – kódově Project Centennial, oficiálně Windows Bridge for Classic Windows apps. Ten dorazí až příští rok a umožní zabalit a publikovat klasické .Net a Win32 aplikace tak, aby byly dostupné prostřednictvím Windows Store. Trochu se divím, že zrovna tenhle nástroj přijde takhle relativně pozdě.

Poslední spíše připomínkou je dostupnost mobilních Office. Tuhle univerzální aplikaci už můžete stahovat z Windows Store od 29. července, jelikož byly uvedeny spolu s Windows 10. Ovládat se dají jak dotykem, tak klasicky klávesnicí a myší. Mobilní Office jsou podle blogu Microsoftu určeny pro tablety a mobily, zatím je k dispozici varianta pro tablety, jelikož mobilní varianta Windows 10 ještě uvolněna nebyla.

Pokud sami víte o nějaké další zajímavosti či novince, můžete se podělit v diskuzi.

Zdroj: Neowin, Office Blogs, WinBeta, Thurrott
reklama