reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10 TP: aktuální sestavení přináší Cortanu

26.1.2015, Jan Vítek, aktualita
Windows 10 TP: aktuální sestavení přináší Cortanu
Microsoft na konci minulého týdne vypustil do světa nové sestavení systému Windows 10 Technical Preview, které nese číslo 9926 a přichází poměrně dlouho po posledním 9879. Přináší ale řadu vylepšení.
My jsme si neposled vyzkoušeli Windows 10 Build 9901, což bylo neoficiální sestavení systému a bylo to na něm vidět. Už v tu dobu obsahovalo virtuální asistentku Cortanu, kterou jsme si ovšem v našem regionu nemohli vyzkoušet a otázka je, zda to v oficiálním sestavení 9926 nebude stejné. Microsoft ale na svém blogu hovoří ze strany celého systému o podpoře více jazyků, mezi něž patří i čeština, takže je to možné. Ostatně na to se brzy podíváme.





Prodleva mezi sestaveními 9879 a 9926 byla prý nejdelší, s jakou se v programu Windows Insider máme setkat, za což může prý především to, že mezi ně vstoupily Vánoce. Další verze tedy Microsoft chce vydávat už častěji. Pokud máte Windows 10 již nainstalovány, pak stačí pro okamžitou aktualizaci na novou verzi kliknout v PC Settings na Update and Recovery, pak na Preview Builds a nakonec Download Now. Popřípadě můžete počkat, až se systém sám rozhoupá k aktualizaci.

Build 9926 tedy má již přímo na desktopu nabídnout Cortanu a vedle toho také nové možnosti nastavení a opět trošku přepracované Start Menu. Vedle toho Microsoft mluví o lepší bezdrátové konektivitě k audio a video zařízením, nových aplikacích Photos, Maps, Xbox a také samostatné aplikaci Windows Store "Beta", která v této verzi bude pracovat ještě po boku staré Windows Store.

Microsoft se omluvil za to, že nové sestavení bude nabízet starou a novou verzi Windows Store zároveň. Záměrem bylo ukázat nové uživatelské prostředí, které se stane standardem pro PC, telefony i web a aplikaci bude možné aktualizovat nezávisle na operačním systému, abychom tak mohli činit častěji.

Dále byly zmíněny změny založené na zpětné vazbě programu Insider. Testeři chtěli především podporu dalších jazyků, o čemž jsme se již zmínili, takže přibyla i čeština. Dále tu je možnost zvolit výchozí složku, která se otevře s File Explorerem, vylepšeno bylo přepínání mezi aplikacemi pomocí Alt+Tab a opraveno bylo zapínání diod na klávesnici při použití přepínačů (Caps Lock atd.). Microsoft ale už v sestavení 9926 objevil nějaké problémy, o nichž se tedy ví a budou řešeny. Jde například o to, že se někdy i na desktopovém počítači objeví ukazatel nabití baterie, nebo jsou problémy se správným zobrazením textu v dlaždicích Start Menu. Problémy má také Cortana a aplikace pro přehrávání hudby, která může "zmizet", když ji minimalizujeme do 16 sekund po spuštění.


Windows Insider Program bude také v příštím měsíci rozšířen na mobilní telefony, čili zájemci si budou moci stáhnout Windows 10 na svou Lumii. O tom ale zatím není známo nic bližšího. A pokud se chcete podívat na novinky systému Windows 10, ale nechcete si jej instalovat, můžete se jen podívat na přiložené video.

Zdroj: Microsoft

reklama