reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10 začaly blokovat "potenciálně nechtěné aplikace"

6.8.2021, Jan Vítek, aktualita
Windows 10 začaly blokovat "potenciálně nechtěné aplikace"
Microsoft obohatil zabezpečovací systém Windows 10 o funkci, která je ve výchozím nastavení aktivována. Její popis je jasný, má za úkol blokovat aplikace, které mají "nízkou reputaci a mohly by způsobovat neočekávané chování" systému. 
Jde tak o tzv. PUA (potentially unwanted app), které nám bude Windows 10 automaticky blokovat, samozřejmě pokud tuto funkci nevypneme. Ta se také netýká všech verzí systému a najdou ji jen ti, kteří mají nainstalovanou verzi 2004 (aktualizace z května 2020) nebo novější. Samotnou funkci má na starosti Microsoft Defender a je také propojena s prohlížečem Edge, jehož se týká už blokování stahovaných aplikací, které se najdou v seznamu jako nežádoucí. K dispozici také bude historie a možnost si vypnout samotné blokování aplikací nebo už jejich stahování. 
 
 
Tato funkce byla přitom představena už dříve, ale to ji Microsoft ještě nabízel ve výchozím nastavení vypnutou. To se začátkem srpna změnilo, jak Microsoft sám upozornil ve své krátké zprávě.
 
 
Microsoft tak zde prostě využije již existující funkci Defenderu pro skenování a blokování PUA, přičemž by se mělo jednat především o malware, adware či další software, který si uživatel opravdu nebude přát, ačkoliv to zatím nemusí vědět. Dá se tak říci, že jde především o užitečný nástroj pro méně zkušené a obezřetné uživatele, kteří zkouší bez rozmyslu vše možné.
 
Nemusí jít přitom rovnou o malware, čili software, který nám bude rovnou škodit. Může jít právě o zmiňovaný adware zobrazující reklamy, který má už k malwaru dost blízko, anebo také různá rozšíření prohlížečů, software odesílající data o použití počítače bez našeho vědomí, což dnes sedí už téměř na cokoliv, atp. Může jít tak třeba i o instalace prográmků, které chceme, ale ony nám ve skutečnosti nainstalují i další nevyžádaný software.
 
Microsoft už také stanovil podrobnější kritéria, dle nichž budou aplikace zařazovány mezi PUA. A asi se nelze vyhnout případům, kdy bude takto označen i software, který si vyloženě budeme chtít stáhnout a nainstalovat, což nám systém nebude chtít povolit. Může jít například o aplikace pro těžbu kryptoměn nebo torrentové klienty. V takovém případě si můžeme v nastavení zabezpečení systému pod Ochranou před viry a hrozbami takové aplikace přidat do seznamu Povolených hrozeb v rámci Defenderu, čili není hned nutné vypínat celou ochranu.


reklama