reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 11 s vyšším výkonem díky optimalizacím pro CPU, RAM i SSD

9.9.2021, Jan Vítek, aktualita
Windows 11 s vyšším výkonem díky optimalizacím pro CPU, RAM i SSD
O Windows 11 můžeme uvažovat jako o systému, který přinese vyšší nároky na hardwarovou výbavu, novou verzi obchodu Microsoft Store či přepracované grafické uživatelské rozhraní, ovšem pak tu mají být i výrazné změny "pod pokličkou". 
Steve Dispensa (viceprezident Windows Management, Microsoft) prozradil více právě o změnách, které nebudou na první pohled vidět či je uživatelé nepocítí ještě před rozběhnutím systému na svém počítači. Podívat se na ně můžeme ve videu, které bylo nově zveřejněno v kanálu Microsoft Mechanics na YouTube. 
 
Jde tu konkrétně o vylepšený systém pro správu a využití hardwarových prostředků, který má k dispozici vyšší úrovně priority pro procesy běžící v popředí, přičemž procesy v pozadí se budou muset naopak uskrovnit. 
 
To se bude týkat konkrétně i prohlížečů webu, které jsou známými žrouty prostředků, ať už jde o procesorový výkon nebo systémovou paměť. Jde tu tak o samotné taby, aktivní a běžící v pozadí, přičemž systém bude moci ty v pozadí rovnou pozastavit, aby daly pokoj a nezatěžovaly hardware. 
 
Dle Dispenzy lze takto dosáhnout i 32procentního snížení využití paměti a také snížení zátěže CPU o 37 procent, ale to samozřejmě záviset na konkrétním případu, čili pokud nějaká aplikace či webová stránka dokáže skutečně zbytečně zatěžovat systém i při běhu v pozadí, pak jejím pozastavením lze dosáhnout významné úspory, to je jasné. 
 
Microsoft měl ale také optimalizovat kód z hlediska ovládání hardwaru pro dosažení celkově kratší odezvy systému a ten má být méně náročný i na systémovou paměť. Programátoři se také věnovali zlepšení hibernace systému a jeho rychlejšímu probouzení, a to až tak, že Microsoft očekává probouzení systému srovnatelné s mobilními telefony či tablety založenými na ARM. Do toho spadá i to, že klíčové systémové procesy běžící na pozadí mají mít k dispozici vždy dost systémových prostředků, aby "nehladověly", což se mělo samo o sobě podepsat na výrazném zkrácení doby probouzení, a to asi o čtvrtinu. 
 
V praxi to poznáme 5. října, kdy se nové Windows 11 dostanou ve své finální verzi na trh i coby upgrade zdarma pro uživatele Windows 10. Už nyní jsou ale samozřejmě k dispozici i předběžné verze pro Insidery. 
 


reklama