reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 7 nejsou dle Microsoftu bezpečné a vhodné pro moderní hardware

17.1.2017, Jan Vítek, aktualita
Windows 7 nejsou dle Microsoftu bezpečné a vhodné pro moderní hardware
Microsoft se sám pustil do vlastního dítka, čili systému Windows 7, když vytroubil do světa, že se nehodí pro moderní hardware a také nezajistí tu nejlepší bezpečnost, čehož by se měly obávat především firmy a organizace.
Mainstreamová podpora systému Windows 7 již skončila, a to právě před dvěma lety a letos se tak už ocitneme uprostřed pětileté rozšíření podpory, která zahrnuje ne vylepšování samotného systému, ale spíše jen bezpečnostní aktualizace. Tato podpora skončí přesně 14. ledna 2020. Markus Nitschke z Microsoft Germany na svém blogu ale poznamenal, že to opravdu není dost dobré řešení pro podniky a organizace, které si cení moderních technologií a dobrého zabezpečení. Nutno dodat, že bychom ani nečekali jiná slova od zástupce firmy, která se snaží co nejrychleji rozšiřovat svůj nejnovější systém, v jehož případě se už ani tak nesnaží vydělávat na jeho prodeji jako spíše na službách, které jsou s ním spojeny. Pro Microsoft tak je více než kdy jindy důležité, aby se nové Windows rozšiřovaly co nejrychleji.





Čím ale Nitschke argumentuje? Zákazníci Microsoftu by se dle něj měli poučit z lekce, kterou uživatelům uštědřil přechod z Windows XP, jež mnoho lidí a firem upgradovalo příliš pozdě. Mluví tak o updatu systému v "ten pravý čas", aby se zajistilo, že jejich data nebudou v další přechodné době vystavena "enormním nebezpečím" v příštích třech letech. Argumentuje tím, že polovina všech německých společností patří mezi oběti kybernetických zločinů, jimž mohlo být zabráněno, pokud by využívaly bezpečnostní funkce systému Windows 10.

Mezi takové funkce má patřit například moderní inteligentní řešení využívající strojové učení, které detekuje různé vzory chování malwaru, takže Nitschke má pravděpodobně na mysli jakousi vylepšenou heuristickou analýzu, která má být součástí Windows Defender. Dále zmínil Windows Information Protection jako další funkci Windows 10 pro lepší zabezpečení nebo logování pomocí biometriky a Windows Hello s využitím otisků prstů, obličeje nebo rozpoznávání duhovky. Další bezpečnostní funkce přinese nový Windows 10 Creators Update chystaný na duben a zaměří se především na "inteligentní zabezpečení" a efektivnější administrativní funkce.

Co se týče zmiňované modernosti systému Windows 10, má jít především o plnou podporu funkcí moderních procesorů, což jsou Intel Kaby Lake a chystané AMD Ryzen. Zde ale můžeme jedním dechem dodat, že pokud někdo ve firmě využívá starší Windows, tak je pravděpodobně má nainstalovány také na starším hardwaru, u nějž mu to může být zcela jedno. To platí i pro dále zmíněné moderní standardy jako USB 3.1 nebo moderní verzi Thunderboltu.

Nitschke nakonec uvedl, že upgrade ze systému Windows 7 na desítky má být méně problematický než z Windows XP na sedmičky, s čímž se dá souhlasit.

Zdroj: Hexus.net
reklama