reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 9 a hlasový asistent Cortana jako součást systému?

12.8.2014, Radan Tuhý, aktualita
Windows 9 a hlasový asistent Cortana jako součást systému?
Minulý týden jsme mohli zaznamenat skutečnost, že si Apple nechalo patentovat integraci hlasového asistenta Siri do své verze operačního systému pro desktopy. Jak se zdá, Microsoft nemusí být vůbec pozadu.
O tom, že by společnost Apple mohla přijít s možností integrace hlasového asistenta Siri do operačního systému OS X určeného pro desktopy a laptopy, se již nějakou dobu polemizovalo. Tuto variantu podtrhuje také žádost o patent z minulého týdne. Jak to nyní vypadá, Microsoft zřejmě plánuje velmi podobnou věc, tedy integraci svého hlasového asistenčního systému Cortana do své příští verze operačního systému - Windows 9.





Faktem je, že Cortana je již nějakou dobu součástí vývojové verze Threshold, o které se všeobecně předpokládá, že se jedná o vývojovou větev právě Windows 9. Na internetu se také šíří informace o tom, že se úroveň integrace posunuje zase o krůček dále.

Zatím to vypadá tak, že Cortana poběží v samostatné aplikaci (která bude součást systému). Neměla by zabrat celou obrazovku, jako je tomu u Windows Phone, ale pouze jako okno o velikosti přibližně jedné čtvrtiny rozlišení obrazovky. Aplikace by se měla navíc otevřít přesně uprostřed obrazovky, podobně jako je tomu u beta verze operačního systému OS X Yosemite.

Na druhou stranu je možné, že filnální verze Windows 9 může vypadat úplně jinak. Microsoft se může rozhodnout od integrace upustit, naopak může dojít k integraci daleko větší, než to nyní vypadá. V každém případě to nyní vypadá, že integrace hlasového asistenta je logickým krokem, který jde ruku v ruce s novou strategií Microsoftu, kterou nazývá „One Windows“. Její součástí je mimo jiné také podpora tzv. „univerzálních aplikací.

Zdá se, že nová verze Windows bude také v duchu orientace zpět na uživatele počítačů, čemuž odpovídá předpokládaný návrat tlačítka Start. Windows 9 se tedy jednoduše mohou stát opět tou populárnější verzí, jako tomu bylo např. u Windows 7.

Zdroj: Gizmodo
reklama