reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows Insider: již milion uživatelů zkouší Windows 10

14.10.2014, Jan Vítek, aktualita
Windows Insider: již milion uživatelů zkouší Windows 10
Microsoft se podělil o některé z nasbíraných informací, které se k němu dostaly prostřednictvím programu Windows Insider. Jeho Technical Preview systému Windows 10 totiž využívá již milion uživatelů, od nichž může firma sbírat informace.
Jak jsme se nedávno dozvěděli, Microsoft si vyhradil široké možnosti sběru různých dat od uživatelů, kteří si nainstalovali jeho operační systém Windows 10 ve verzi Technical Preview. Na blogu Microsoftu se objevila zpráva, že Windows Insider Program získal již milion registrovaných uživatelů a také že část z nich už využila aplikaci Windows Feedback, která je součástí testovací verze Windows 10, aby z vlastní iniciativy dodali zpětnou vazbu. Takových zpráv Microsoft dostal na 200.000.





Dle zprávy z blogu Microsoftu si 64 procent uživatelů, kteří si stáhli Windows 10 Technical Preview, systém nainstalovali klasicky a zbývajících 36 procent jej provozují na virtuálním počítači. Z licenčního ujednání vyplývá, že Microsoft může sledovat i to, jaké aplikace si uživatel na počítači spouští, a tak není divu, že z blogu jsme se dozvěděli, že 68 procent uživatelů spouští více jak 7 aplikací za den, 25 % pak více než 26 aplikací za den a 5 % dokonce až 68 aplikací.





Co se týče požadavků uživatelů na změny v novém OS, pak z těch byl sestaven seznam 10 nejpopulárnějších, přičemž jde často o požadavky na řekněme jen kosmetické změny. Mezi nimi vede požadavek na možnost odstranění nebo aspoň přesunutí dvou tlačítek (Search a Task View), která se usídlila vedle tlačítka Start a v aktuální verzi systému s nimi nelze hnout (viz obrázek).

Druhý nejoblíbenější požadavek chce přidat animaci při otevírání Start menu, k čemuž ani nemusíme nic dodat. Dále měli někteří uživatelé pocit, že možnost využití lokálního účtu je až příliš skrytá a měla by být viditelnější. Čtvrtý nejpopulárnější požadavek je o přidání tabů do souborového prohlížeče (File Explorer), takže zde už se vracíme k jisté smysluplnosti, nicméně dále tu máme připomínku, že myší už nelze otevřít pravá vysunovací lišta Charms Bar a také požadavek na vytvoření "krásné přihlašovací obrazovky".

Uživatelé si také stěžovali na to, že s pomocí přepínače Ctrl nelze ve Start menu označit více dlaždic najednou, což v původní obrazovce Start v Metru jde, takže to je celkem věcná připomínka. Dále máme na pořadě dokončení přesunu možností z Ovladacích panelů (Control Panel) do nastavení počítače (PC Settings) ve stylu Windows 8, což se tedy nijak výrazně nezměnilo a rozhodně by s tím Microsoft měl něco dělat. Předposlední připomínka se týká aktualizace ikon, z nichž některé jsou velmi staré a pak někteří chtěli mít možnost změnit barvu tlačítka Start. Pokud tedy jde o skutečně nejvíce žádané změny, pak má Microsoft z hlediska uživatelské přívětivosti v podstatě hotovo.

Nakonec jsme se dozvěděli, že se chystá nová verze zkušebního systému Windows 10 Technical Preview, která by měla dorazit brzy, ale to nebylo upřesněno.

Zdroj: Tom's Hardware
reklama