reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows XP mají k dispozici neoficiální Service Pack 4

28.8.2014, Radan Tuhý, aktualita
Windows XP mají k dispozici neoficiální Service Pack 4
Snaha Microsoftu vymýtit svůj starý, avšak stále hojně využívaný operační systém Windows XP je opět o něco málo pozdržena. Řecký vývojář zveřejnil svůj neoficiální Service Pack, který doplňuje chybějící aktualizace.
Od chvíle, kdy Microsoft oficiálně oznámil ukončení podpory a zejména bezpečnostních aktualizací pro svůj starý operační systém Windows XP, uplynulo skoro 5 měsíců. Uživatelé přesto stále hledají (a také nacházejí) kličky, jak tento již fakticky historický operační systém udržet při životě.





Jedním z poměrně zajímavých počinů je právě oznámení vydání betaverze neoficiálního Service Packu 4 řeckým vývojářem, který si říká „harkaz“. Na tomto „Service Packu“ pracuje údajně již od září minulého roku a tvrdí, že tato neoficiální záplata bude fungovat na jakékoli 32bitové verzi operačního systému Windows XP, která má nainstalovaný alespoň Sevice Pack 1. Nechybí ani doplňující informace o tom, že není problém vytvořit ani instalační médium pro čerstvé instalace Windows XP.

Tento projekt je aktuálně k dispozici na diskuzním fóru RyanVM.net jako beta verze pro systémy s 32bitovou verzí operačního systému Windows XP. Obsahuje mimo jiné také veškeré verze .NET frameworku od ukončení podpory až po květen letošního roku, komponenty edice Media Center, podporu tabletů a značný počet individuálně vyžádaných záplat, to vše seskupeno do jednoho velkého balíku.

Nejdůležitější součástí je také úprava registrů, kterou nazýváme „POSready“. Tato změna v registrech povoluje aktualizace systému až do roku 2019, na který je oznámeno ukončení podpory systému Windows XP Embedded.


Nic není stoprocentní


Jak mnozí z vás zřejmě v tuto chvíli předpokládají, tato neoficiální záplata určitě nebude dokonalá, obzvlášť vzhledem ke svému současnému stádiu ve verzi beta. Aktualizační balíček je následován velmi obsáhlým seznamem varování a vyloučení jakékoli odpovědnosti v souvislosti s instalací této neoficiální aktualizace.

Přesto by se mohlo jednat o „záchranu“ přibližně 24 % počítačových systémů, které dle průzkumu agentury Net Applications stále využívají operačního systému Windows XP. Tím se tento již oficiálně zavržený systém stále drží na druhém místě nejúspěšnějších operačních systémů, které jsou dnes k dispozici.

Zdroj: The Inquirer
reklama