reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Wine 2.0 přichází s podporou Office 2013 nejen pro Linux

26.1.2017, Jan Vítek, aktualita
Wine 2.0 přichází s podporou Office 2013 nejen pro Linux
Projekt Wine dosáhl významného milníku v podobě vydání stabilní verze 2.0, která dostala podporu 64bitového systému Mac OS X a také možnost provozovat kancelářský balík Microsoft Office 2013. Stojí za tím rok práce.
Wine 2.0 je tak už k dispozici ve finální stabilní verzi, a to po zhruba roce vývoje. Wine je otevřený software, který umožňuje provozovat aplikace napsané pro Windows na počítačích Mac a PC se systémy Unix, FreeBSD či Linux. Jeho implementace do Linuxových a jiných systémů pracuje s tisíci různými aplikacemi pro Windows, a to dokonce i s komplexními aplikacemi, jež mají kolikrát problémy korektně fungovat na některých systémech Microsoftu, kde uživatelé jako první zkouší různé režimy kompatibility.





Díky Wine si tak můžeme na počítač s Linuxem nainstalovat třeba Adobe Photoshop, Audition, Reason 4, iTunes a také hry jako Fallout 3, StarCraft II, World of Warcraft a další. Právě Wine 2.0 přináší podporu mnoha nových aplikací i her, mimo jiné také kancelářského balíku Microsoft Office 2013 a další klíčovou novinkou je možnost jeho použití na 64bitových systémech Mac OS X. Na druhou stranu, některé očekávané novinky v nové verzi nabízeny nejsou, jako například implementace Direct3D command stream nebo plná podpora Human Interface Device (HID). V uvedeném odkazu se můžete sami podívat na dlouhý seznam novinek a úprav.

Wine 2.0 je nyní už k dispozici ve verzích pro systémy Ubuntu, Debian, Fedora, Mageia a Mac OS stejně jako celý zdrojový kód.

Zdroj: WineHQ
reklama