reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Wooting One: mechanická a navíc analogová klávesnice

26.5.2016, Jan Vítek, aktualita
Wooting One: mechanická a navíc analogová klávesnice
Na Kickstarteru se objevil nový zajímavý projekt, který chce PC hráčům přinést novou mechanickou a přitom analogovou klávesnici. Jde o Wooting One, která dokáže detekovat, jakou silou jsme klávesu stiskli. K čemu to bude?
Mechanických klávesnic je na trhu už dost a nabízí je řada firem jako Cherry MX (ta rovněž vyrábí nejznámější mechanická tlačítka), pak Logitech, Razer, Cooler Master, Corsair a další. Stále jde o hardware, za nějž asi většina uživatelů není ochotna utrácet, když jsou na trhu i o řád levnější alternativy v podobě hybridních membránových klávesnic. Wooting One by je ale mohla přesvědčit k tomu, aby si mechanický model pořídili, a to rovnou i analogový. Jde o něco podobného jako v případě analogových joysticků. Ty oproti digitálním neslouží jen jako křížový ovladač, ale dokáží počítači hlásit přesný směr i míru náklonu páčky, a tak i analogová klávesnice by měla určit míru stisku tlačítek a také rychlost tohoto stisku.





První verze Wooting One ale bude tzv. TKL (tenkeyless) klávesnice bez numerické části, což asi leckoho zklame. Řada lidí si holt myslí, že pro hráče je numerická část zbytečná, ovšem díky tomu můžeme alespoň očekávat nižší cenu, než kdyby šlo o plnohodnotný model. Tato cena byla mimochodem stanovena na 139 eur, a to pochopitelně pro ty, kteří se rozhodnou projekt podpořit. Pokud se klávsnice dostaně později na trh, bude pravděpodobně dražší.





Autoři přitom tvrdí, že tato klávesnice bude schopna nahradit herní ovladače, čímž mají na mysli především gamepady. My ale spíše budeme uvažovat o tom, co nám může nabídnout navíc oproti klasické klávesnici a ihned nás napadne ovládání rychlosti pohybu. To by přišlo vhod při ovládání postav v FPS střílečkách nebo při hraní závodních her, i když oproti takovému volantu bude i analogová klávesa jen chabou náhradou. Záležet tak bude především na tom, jak jemně dokáže uživatel s danou klávesou manipulovat, respektive jak dobře se to dokáže naučit.





Další otázka je kompatibilita s různými hrami, přičemž zde by dle Wooting neměl být žádný problém vzhledem k tomu, že nejsou využity žádné speciální ovladače. Klávesy prostě budou moci posloužit třeba pro ovládání osy X a Y jako u joysticku a pak tu může být celá řada dalších os, pokud to daná hra bude podporovat. Jde ale především o to, že si můžeme v hlavě představit řadu věcí, jako třeba plynulé nakukování za roh, které ale hry jednoduše neumožní, protože jejich tvůrci s něčím jako analogovou klávesnicí vůbec nepočítali. Wooting One bude mimochodem moci fungovat i prostě jako digitální klávesnice, k čemuž poslouží přepínač kombinací kláves.

Klávesnice využívá optická tlačítka Flaretech, která budou k dispozici ve verzích Red a Blue. Stejně jako v případě Cherry MX to znamená lineární stisk a stisk s hmatovou odezvou a cvaknutím. Ze specifikací vyplývá i to, že celková hloubka stisku je 4 mm, ale klávesa zareaguje už v polovině, takže celý analogový rozsah je pouze dvoumilimetrový. Čili i malý pohyb bude znamenat velký rozdíl a je otázka, jak se bude s takovou klávesnicí pracovat v praxi. Každé tlačítko bude mít vlastní RGB diodu, takže můžeme počítat s možností nastavení libovolného odstínu u každého z nich a klávesy samotné jsou kompatibilní s MX, takže ty opotřebované/zničené/ztracené budeme moci snadno vyměnit. Vyměnitelný bude také vrchní kryt klávesnice, který je ve výchozí podobě z nějakého důvodu lesklý a hladký.

Za zmíněných 139 eur si na Kickstarteru objednáte krom klávesnice také kleštičky pro vyjmutí kláves, samotných tlačítek, dvě náhradní tlačítka, čtyři náhradní klávesy, nějaké šroubky a potřebný kabel s rozhraním microUSB - USB. První kusy se mají k zákazníkům dostat letos v listopadu.

Zdroj: Kickstarter
reklama