reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Xbox One a PS4 čeká dle AMD dobrý rok; vydrží až do roku 2019

11.12.2015, Jan Vítek, aktualita
Xbox One a PS4 čeká dle AMD dobrý rok; vydrží až do roku 2019
Dle společnosti AMD můžeme v příštím roce očekávat rekordní prodeje konzollí Xbox One a PS4, přičemž tyto konzole mají na trhu vydržet až do roku 2019. Záleží také na tom, kdy má dorazit další generace.
AMD má velký zájem na tom, aby se herní konzole Xbox One a PlayStation 4 dobře prodávaly, neboť jsou postaveny právě na jeho hardwaru. Pokud se tedy předpoklady AMD o vzrůstu prodejů těchto konzolí v příštím roce vyplní, bude to pro tuto firmu znamenat i zvýšení tržeb, což zvláště v této době přijde velmi vhod. Firma také předpokládá, že životnost aktuálních konzolí na trhu skončí v roce 2019, i když dříve se Lisa Su vyjádřila i v tom smyslu, že jejich konec může nastat už o dva roky dříve. Bude záležet především na tom, kdy bude představena nová generace.





Herní konzole už dnes svým výkonem neobstojí ani proti mainstreamovému PC, což poznáme už dle porovnání grafické úrovně her pro PC a Xbox One/PS4. Nicméně je jisté, že tu s námi ještě přinejmenším po tři další roky vydrží, v jejichž průběhu se výkon PC hardwaru, a především grafických karet, má posunout o velký kus dále. I to bude firmy tlačit k tomu, aby dostaly na trh nové konzole co nejdříve, zvláště když na ně bude útočit Valve se svou platformou Steam a počítači Steam Machine, jež mohou využít výkon PC pro hraní her z pohodlí gauče (ne že by to tedy s trochou snahy nešlo i s normálními PC). Na druhou stranu to ale jen těžko výrobce přinutí k tomu, aby životnost svých konzolí zkrátily jen proto, aby dohnaly výkon PC. Motivem je jako obvykle zisk, čili půjde především o prodeje.

V průběhu listopadu se objevila informace, že AMD si chystá konzolový hardware s pětinásobnou energetickou efektivitou v porovnání s tím dnešním, což si můžeme vyložit prostě jako pětinásobný výkon, pokud má spotřeba zůstat víceméně stejná. Vedle toho se AMD chce zaměřit také na virtuální realitu, pro niž by nové konzole už měly mít dostatečný výkon. Tento hardware má přitom dorazit v roce 2018, což koreluje s předpokládaným koncem aktuální generace konzolí.

Devinder Kumar (CTO firmy AMD) nedávno prohlásil, že v příštím roce konzole se Xbox One a PS4 budou nacházet akorát uprostřed svého životního cyklu, čili dle něj by měl pro ně platit sedmiletý cyklus od roku 2013 do 2019. Lisa Su sice sama mluví o pětiletém až sedmiletém cyklu, ale pravděpodobnější je spíše ten sedmiletý. Lisa ale také předpokládá, že příští rok bude pro prodeje konzolí Xbox One a PS4 tím nejlepším.

Nepotrvrdily se ani spekulace o novém a výkonnějším hardwaru chystaném pro PlayStation 4, neboť AMD nemá v plánu začít firmu Sony zásobovat novými APU. Konzolové hry jsou také šité na míru možnostem daného hardwaru a dvě různě výkonné verze PS4 by přinesly akorát zmatek. Objevit by se ale mohly nové verze konzolí se stejným výkonem, ale nižší spotřebou danou použitím nového výrobního procesu pro jejich APU, ovšem taková novinka málokoho nadchne.

Zdroj: wccftech
reklama