reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Xbox One "Slim" s 20nm APU, dočkáme se i na PC?

3.11.2014, Jan Vítek, aktualita
Xbox One "Slim" s 20nm APU, dočkáme se i na PC?
Společnost AMD si pro nové verze herní konzole Xbox One firmy Microsoft chystá společně s TSMC 20nm APU, čili CPU + GPU Radeon. Co to znamená pro zákazníky a co můžeme očekávat ve světě počítačů PC?
Zatím tedy budeme mluvit především o tom konzolovém světě, kde dnes figuruje konzole Microsoft Xbox založená na APU společnosti AMD. To je vybaveno dvěma 1,75GHz moduly Jaguar, každé se čtyřmi jádry, přičemž o grafiku se postará 853MHz jádro Radeon s architekturou Graphics GCN 1.1 (Graphics Core Next) a celkem 768 Stream procesory ve 12 jednotkách. Toto jádro je přímo odvozeno z rodiny Volcanic Islands, do níž patří i Radeon R9 290X.





AMD si tak dle zprávy serveru Dailytech společně s TSMC, tchaj-wanských výrobcem počítačových čipů, chystá aktualizovanou verzi tohoto APU, která už nebude vyráběna 28nm procesem, ale 20nm. To by mělo jako obvykle znamenat možnost vyrobit menší a levnější čip s nižší spotřebou a podobným výkonem, nebo komplexnější a výkonnější verzi.

Dle uniklých informací Daniela W. McConnella, který v AMD pracuje na pozici senior manager a stará se o konzolové SoC, nyní AMD pracuje na vývoji 20nm čipu, přičemž se mluví o "cost-reduced" verzi 28nm APU. Čili mělo by jít o verzi, která bude stejně výkonná, ale levnější na výrobu a potenciálně i s nižší spotřebou a výdejem tepla. Jinými slovy, chystá se tzv. die shrink.

Ono už ostatně je na čase, neboť 28nm technologie se používá již příliš dlouho. Poprvé byla v případě AMD použita pro výrobu čipů Southern Islands (R7970), a to již v roce 2011. Pak ji využily i Sea Islands v roce 2013 a nakonec i nejnovější Volcanic Islands, čili čipy Hawaii včetně R9 290X. V tomto ohledu se již rok nic nestalo, a tak se čeká na rok 2015, kdy se mají představit Pirate Islands a právě 20nm technologie. Dle WCCF Tech se máme prvních produktů dočkat v první polovině příštího roku.




- Kaveri: doposud nejvýkonnější desktopové APU -


WCCF Tech píše, že všechna nová GPU a APU, která přijdou v blízké budoucnosti na trh, budou využívat 20nm výrobní technologii. Do toho můžeme počítat i projekt Skybridge, jenž se týká nízkospotřebových SoC založených na architektuře ARM a dle uniklých informací tedy i očekávané nové verze konzole Xbox One. Nicméně připravovaná APU Carizzo, která mají nahradit desktopové Kaveri, by měla být stále vyráběna pomocí 28nm procesu, a to v továrnách Globalfoundries. Představit by se měly především nová procesorová jádra Excavator, která nahradí jádra Steamroller, ale jinak můžeme očekávat podobný výkon grafických jader.

Nicméně to bude záviset především na paměťovém systému, který je už u Kaveri úzkým hrdlem limitujícím grafický výkon a dle některých zpráv budou Carizzo vedle DDR3 podporovat i novější DDR4. Počkejme si ale na příští rok, kdy bychom se měli dozvědět přesnější informace.




Co se týče konzole Xbox One, v jejím případě je také otázkou, zda příchod nových 20nm APU přinese také novou verzi, která je ve zprávě pracovně označena jako Slim. Díky potenciálně nižší spotřebě APU (dnes Xbox One při hraní spotřebuje něco málo nad 110 W) by totiž konzole mohla být menší, protože by nebylo zapotřebí tak silné chlazení jako doposud. Mluví se také o tom, že "vánoční" cena konzole Xbox One, a to 349 USD (sníženo ze 399 USD), by už mohla v novém roce zůstat. Však 20nm technologie dle TSMC oproti 28nm má 1,9x vyšší výtěžnost, což se musí projevit i v nižší ceně vyrobených čipů.

Zdroj: Dailytech
reklama