reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Xeony Sapphire Rapids využijí až 64 GB vlastní paměti HBM2e

15.11.2021, Jan Vítek, aktualita
Xeony Sapphire Rapids využijí až 64 GB vlastní paměti HBM2e
Na dnešní akci Supercomputing 2022 společnost Intel představila svou další generaci procesorů Xeon Scalable, kterou známe také jako Sapphire Rapids. Dobře také víme, že tyto procesory využijí i paměť typu HBM. 
Nebudou ji mít všechny, ale některé modely dokáží nabídnout celkem až 64 GB paměti HBM2e, a to v celkem čtyřech čipech. A jak to vypadá, každá hlavní dlaždice tu bude stejná, čili celý procesor se bude skládat ze čtyř dlaždic spojených pomocí můstků EMIB a ke každé pak bude v této verzi Sapphire Rapids napojeno jedno pouzdro s maximálně 16 GB paměti HBM2e, a celkem tak 64 GB. 
 
 
Procesorová jádra tak budou mít v případ serverových CPU vůbec poprvé přístup k tak blízké a tak rychlé paměti, ostatně dle starších informací můžeme počítat s cca 1 TB/s. Ovšem na klasické DDR se samozřejmě nezapomnělo už jen kvůli kapacitě, a tak tu budou i kontrolery pro moderní DDR5 (a také sběrnici PCIe 5.0).
 
 
Znamená to tak, že starší úniky informací o Sapphire Rapids byly pravdivé, neboť i ty mluvily o 64 GB HBM2e. Můžeme tak věřit i tomu, že půjde o maximálně 56jádrové procesory pro 1 až 8paticové servery a nepřekvapí pak ani TDP 350 W. Čili Sapphire Rapids budou vůbec první 10nm serverové procesory pro výkonné 4 a 8paticové stroje, neboť starší Ice Lake jsou určeny jen pro 1 a 2paticové.
 
 
Intel se už také chlubí výkonem, který by měl být lepší i v porovnání s moderním EPYC se stejným počtem jader (32) a někdy i lepší s handicapem 40 jader proti 64, ovšem záviset bude i na zátěži a především jde také o to, že Sapphire Rapids s HBM2e už budou soupeřit spíše s novými Milan-X s V-Cache. 
 
 
Intel se také opět dotkl čipů Ponte Vecchio, čili svých Xe HPC, které nabídnou pozoruhodně vysokou kapacitu cache, a to zvláště L2 se 144 MB na dlaždici. Rovněž tu budou i paměti HBM2e a potvrzeno bylo využití i procesu TSMC N5 vedle N7 a Intel 7 (10nm technologie). 
 
 
To vše pak bude základem pro superpočítač Aurora, který najednou už nemá mít výkon kolem 1 ExaFLOPS, ale rovnou 2, díky čemuž by se mělo přes 54 tisíc Ponte Vecchio a přes 18 tisíc Sapphire Rapids stát základem světově nejvýkonnějšího superpočítače. Tento titul by mu měl náležet alespoň na čas, než dorazí El Capitan s hardwarem od AMD, neboť ten slibuje rovněž cca 2 ExaFLOPS, takže se teprve uvidí, kdo z nich bude nakonec nejsilnější. 
 
 
Co se týče dalších produktů, Intel sice ukázal svou roadmap, ale v podstatě nic neprozradil. Ukazuje se tu v dnešním roce generace Ice Lake, kterou v příštím nahradí právě Sapphire Rapids bez a s HBM2e a pak Ponte Vecchio. Co bude dál, to Intel zatím tají, ale zřejmě si chystá nástupce všech tří těchto kategorií.  


reklama