reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Xperia X10 oficiálně představena

4.11.2009, Jakub Doležal, aktualita
Xperia X10 oficiálně představena
Společnost Sony Ericsson patřila vždy k výrobcům kvalitních a cenově dostupných telefonů. V poslední době ale SE nevydal příliš mnoho nových telefonů a ty které dorazily, na trh nebyly příliš přijaty zákazníky. Firma se tak ocitla v červených...
Společnost Sony Ericsson patřila vždy k výrobcům kvalitních a cenově dostupných telefonů. V poslední době ale SE nevydal příliš mnoho nových telefonů a ty které dorazily, na trh nebyly příliš přijaty zákazníky.



Firma se tak ocitla v červených číslech a zpět do zisku by ji měly pomoci nové komunikátory. Během včerejšího dne byl představen jeden z nejvybavenějších komunikátorů z dílny japonské společnosti. Nová Xperia X10 je doslova „napěchována“ nejnovějšími technologiemi, které by měly co nejvíce zpříjemnit užívání telefonu. Navíc došlo k výměně operačního systému z Windows Mobile na Android.

Po stránce designu je vidět, že si Sony Ericsson dal poměrně záležet. Tento komunikátor totiž jistě skončí v rukou mnoha uživatelů, kterým půjde zejména o reprezentativní design. Celé tělo je převážně tvořeno z oblých tvarů a díky tomu by tak mohl telefon lépe padnout do ruky. Nová Xperia bude nabízena v černém a bílém barevném provedení.

Není pochyb o tom, že na první pohled zaujme velký dotykový displej s úhlopříčkou 4 palce a rozlišením 480x854 pixelů. Dle stránek výrobce je tento displej schopný zobrazit až 16 536 barev, avšak tato hodnota je podezřele nízká a spíše bych tipoval alespoň 262 000. Ostatně tuto teorii sdílí více internetových magazínů. Sony Ericsson vsadil na kapacitní technologii. Pod displejem najdeme trojici hardwarových tlačítek.



Pokud komunikátor doslova „obnažíme“ a podíváme se na jeho hardwarové vybavení, dočkáme se milého překvapení. Srdcem bude zbrusu nový procesor Qualcomm Snapdragon QSD8250 pracující na frekvenci 1 GHz, kterému bude sekundovat 256 MB RAM. Uživatelská paměť telefonu nabízí velikost 1 GB a lze ji rozšířit skrze slot microSDHC. V oficiálním balení by se měla nacházet karta o velikost 8 GB. Nová Xperia by tak měla mít výkonu na rozdávání, doufejme také, že SE pořešil spotřebu procesoru v případě nulového zatížení.

Hitem poslední doby jsou také integrované digitální fotoaparáty s co největším počtem Megapixelů a ani Sony Ericsson nechce zůstat pozadu. V zadní části telefonu tak najdeme fotoaparát s rozlišením 8.1 MPx. Samozřejmě nechybí autofocus, přisvětlovací dioda, či šestnáctinásobný digitální zoom. Po vzoru fotoaparátů od Sony je také přidán stabilizátor obrazu a funkce detekce úsměvu.

Nabídka konektivity je velmi široká a ve zkratce lze říct, že se připojíte prakticky všude, kde bude nějaký ten telefonní, či Wi-Fi signál. Nová Xperia podporuje starší i novější GSM pásma včetně rychlých datových přenosů. Pro synchronizaci s počítačem je připraven Bluetooth, či miniUSB konektor. Standardem se již pomalu stává také 3,5 mm výstup na sluchátka. Aby jste se venku neztratili, je telefon vybaven také GPS modulem.



Díky použitému displeji disponuje telefon poměrně velkými rozměry, které nejsou příliš vzdáleny novému komunikátoru HD2 z dílny HTC. V přesných číslech tedy 119 x 63 x 13 mm, to vše při váze 135 gramů včetně baterie. Ohledně baterie samotné chybí konkrétní údaje, avšak velmi pravděpodobně se bude jednat o 1500 mAh Li-Pol akumulátor.

Díky Androidu si také Sony Ericsson mohl dovolit udělat uživatelské rozhraní dle svého gusta. Základem bude verze Androidu 1.6 Donut s možností update na 2.0. Samozřejmě je počítáno s podporou různých služeb jako je YouTube, Facebook, či Twitter.

Nová Xperia X10 to rozhodně nebude mít lehké, neboť vstupuje do ringu s takovými velikány jako je HTC HD2, či Apple iPhone 3GS. Navíc jak je zvykem u Sony Ericssonu, se uvedení zcela jistě vyhne Vánocům a první dodávky jsou očekávány až na jaře 2010. Cena nebyla stanovena, osobně tipuji rozmezí 15-18 tisíc Kč.

Zdroj: SonyEricsson
reklama