reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

YouTube se zaměřil na dezinformační videa namířená proti vakcínám

30.9.2021, Jan Vítek, aktualita
YouTube se zaměřil na dezinformační videa namířená proti vakcínám
Během posledního roku bylo z YouTube staženo přes 130 tisíc videí, která porušovala pravidla týkající se vakcín proti Covidu-19. YouTube přitom tyto své snahy nyní ještě stupňuje, co se týká i německé verze ruského kanálu RT.
YouTube tak dle informací ze svého blogu stupňuje své snahy odstraňovat videa, která mají porušovat stanovená pravidla, a to se týká především materiálů o Covidu-19 a příslušných vakcínách. Ovšem v poslední době se začala objevovat i videa, která se snaží vzbudit v divákovi nedůvěru proti vakcinaci obecně, a to se týká i dlouho používaných látek proti virové hepatitidě B nebo spalničkám. 
 
YouTube je stále plný materiálu od lidí, kteří přicházejí se stále bizarnějšími obviněními a teoriemi. Zdaleka nejde jen o teorii o ploché Zemi, Nacistech na odvrácené straně Měsíce, duté Zemi, odmítání evoluce, apod. To už je všechno zoufale staré, nyní tu máme i teorie o vyspělé a nyní zcela zlikvidované civilizaci (Tartaria či Tartary), která nám zanechala mnohé architektonické skvosty, disponovala neomezenými zdroji energie a tak podobně, protože tomu je přeci snadnější uvěřit než prostě akceptovat, že naši vlastní předci byli šikovní a pracovití. Jiná teorie zase pracuje s tím, že celý Internet je v podstatě holá schránka plná AI botů, kteří plní obsah sociálních sítí, hrají online hry a my na něm ani nemůžeme narazit na skutečného člověka. 
 
 Tartary, aneb obecný termín pro kdysi pro západ neznámou zem širého Ruska, dnes základ konspirační teorie
 
Nelze přitom říci, že videa popisující obavy z dopadu nových očkovacích látek na zdraví člověka lze automaticky dávat na úroveň deziluzí o bájné civilizaci, která tu byla ještě před dvěma stoletími. Záleží samozřejmě především na tom, čím se v nich argumentuje, což se právě YouTube snaží rozlišovat s využitím informací od WHO či místních zdravotnických organizací. 
 
YouTube tak nechce nijak bojovat proti lidem, kteří popisují třeba vlastní negativní zkušenosti s vakcínou, ale už dávno se snaží omezovat ty, kteří se například vedle samotného vymezení se proti vakcíně doporučí vlastní řešení spočívající v pití terpentýnu. 
 
Obecně jde o obsah, který "nepravdivě tvrdí, že schválené vakcíny jsou nebezpečné a způsobují chronické zdravotní potíže či nijak neovlivňují přenos a průběh choroby nebo obsahují dezinformace o látkách ve vakcínách obsažených". Taková videa budou moderátory z YouTube odstraněna a to se případně týká i celých kanálů. 
 
 
Smazána byla tak i Ruskem podporovaná německá mutace kanálu RT, která dle YouTube také šířila dezinformace o Covidu-19. To už na samotném RT označili za Německem vypovězenou mediální válku a z Ruska zaznívá, že v odvetě bude blokován celý YouTube.


reklama