reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

YouTube vloží 100 mil. USD na podporu černošských tvůrců

12.6.2020, Milan Šurkala, aktualita
YouTube vloží 100 mil. USD na podporu černošských tvůrců
Smrt George Floyda výrazně překopala fungování celého světa. Technologičtí giganti se předhání v tom, kdo bude více podporovat černošské komunity. Mezi nimi je i YouTube, který pro ně vyhradil 100 milionů USD.
Těmito týdny otřásají dvě velká témata, koronavirová pandemie a smrt George Floyda. Ta nečekaným způsobem vytáhla na světlo světa rasovou otázku. Pořádají se demonstrace proti policejní brutalitě a rasismu, technologičtí giganti pak policii zatrhli používání systémů pro rozpoznávání tváří (IBM, Amazon i Microsoft) a nyní se předbíhají i v tom, kdo bude více podporovat nejrůznější černošské komunity. Apple vložil 100 mil. USD do Racial Equity and Justice Initiative, Google slíbil darovat 12 mil. USD nejrůznějším organizacím bojujícím proti rasismu, Facebook pak přispěchal s 10 mil. USD a dalším, kdo se chce připojit k podpoře komunit lidí s tmavou barvou pleti, je YouTube. Ten do toho vloží 100 mil. USD.
 
YouTube logo
 
Nově vytvořený fond má těmto komunitám pomoci "zesílit jejich hlasy", bude tak podporovat černošské tvůrce nebo diskuze o problémech těchto komunit. Už v neděli tak bude na YouTube Originals (YTO) vysílán živý stream z dobročinné akce “Bear Witness, Take Action.”, která chce rozproudit diskuzi mezi tvůrci, umělci a veřejnými osobnostmi, přičemž výtěžek z akce půjde na konto Equal Justice Initiative. Během června pak bude kanál Spotlight na YouTube ve zvýšené míře přinášet příspěvky ohledně rasových problémů včetně historického kontextu, edukačních videí i záznamů z protestů.
 
Už dříve YouTube přitvrdil podmínky a ještě více zapracoval na zabanování videoklipů, které povyšují jednu rasu nad druhou, případně se snaží o diskriminaci na základě pohlaví, náboženství, sexuální orientace a dalších. Jen za poslední čtvrtletí tak smazal 100 tisíc závadných videí a 100 milionů nenávistných komentářů. Nyní je ale otázkou, zda taková snaha gigantů nebude ve výsledku kontraproduktivní, zda nebude považována za přílišnou pozitivní diskriminaci a nevytvoří rasisty nakonec i z těch, kteří jimi nikdy nebyli a kterým vadí stále větší hyperkorektnost.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama