reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Z Kickstarteru: WebEye VR chce být první webkamerou snímající ve VR

21.3.2016, Jan Pánek, aktualita
Z Kickstarteru: WebEye VR chce být první webkamerou snímající ve VR
Letošní rok se má nést ve znamení virtuální reality, první headsety již míří na trh, už se objevují i kamery snímající ve VR. Dokonce se rýsují i první VR sociální sítě, nicméně zatím chybí VR webkamera. Má vůbec šanci prorazit?
Hned na začátku upozorním, že tato kampaň vůbec nevypadá nadějně. Zatím se vybralo jen necelých 6 000 dolarů z plánovaných 40 000 dolarů, přičemž přispělo jen 28 lidí a do konce kampaně zbývá 10 dnů. I tak je projekt zajímavý, protože je na něm možno vysledovat, co uživatelé chtějí, respektive nejchtějí, a celkové trendy ve světě virtuální reality.

Zatím se VR točí hlavně okolo her. Oculus nebo HTC Vive přicházejí s vlastními ovladači, které toto hraní ještě zjednodušují. Když do toho zapojíme ještě PlayStation VR, dostáváme jasné náznaky, že je VR momentálně určená hrám.

To však ani zdaleka nevyplňuje potenciál headsetů, ale je problém, že se uživatelé o další využití ani moc nezajímají. Asi nejzajímavější využití je ve spojení s 360° kamerami, kdy se potom můžeme přesunout na jiné místo na planetě, ať se jedná o videa nebo jen fotografie.

Dále se objevují i první pokusy o sociální sítě ve virtuální realitě. Když jsem psal články právě o sociální síti ve VR nebo o videech pro VR, články neměly ani zdaleka takovou čtenářskou odezvu jako články zabývající se třeba specifikacemi headsetů nebo hrami.





I tento fakt vysvětluje, proč zájem o webkameru ve VR není tak velký, jak by si vývojáři přáli. Pokud už utratíte více než 10 000 Kč za headset, nejspíše k tomu budete mít opravdu dobrý důvod. Neuděláte to proto, že si kamarád(ka) nebo přítel(kyně) pořídí VR webkameru a budete takto konverzovat.

Přitom má tato webkamera celkem zajímavé parametry. Nabídne Full HD rozlišení pro každé oko a opravdu velké zorné pole (FOV) 160°. To s sebou přináší i ne moc pěkné soudkovité zkreslení, ale umožňuje to se dívat na různá místa a natáčet různě hlavu. Na druhou stranu FOV je velké na poměry webkamer, nikoliv na poměry kamer pro VR, i když je pravda, že by bylo zbytečné snímat zeď za počítačem.

Abych nebyl nepřesný, pro použití této webové kamery nemusíte utratit velké peníze, podporuje i CardBoard. Mimo něj potom Oculus Rift a v plánu je podpora GearVR a HTC Vive.

Kromě očekávání poptávky se vývojářům nepovedla ještě jedna věc. Tou je cena. Konečná verze totiž i na Kickstarteru stojí 320 dolarů, což je v přepočtu asi 9300 Kč. A opravdu byste si za cenu téměř samotného headsetu koupili i VR webkameru? Za podobnou nebo nižší cenu klidně seženete i 360° kameru, která má mnohem širší využití.

Zdroj: Kickstarter
reklama