reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Z170A Xpower Gaming Titanium: to nejlepší od MSI

18.9.2015, Jan Vítek, aktualita
Z170A Xpower Gaming Titanium: to nejlepší od MSI
Stejně jako Gigabyte má svou Z170X-Gaming G1, tak MSI nabízí hi-end model Z170A Xpower Gaming Titanium. Můžeme tedy očekávat velice dobrou a širokou výbavu, ale také odpovídající cenu, i když rozhodně ne tak vysokou jako u modelu Gigabyte.
MSI Z170A Xpower Gaming Titanium Edition je tedy herní deska, což má i v názvu, ale také se bude dobře hodit pro přetaktování díky svému 16fázovému napájení. MSI ji už svěřilo tchaj-wanskému profesionálnímu overclockerovi, který vystupuje pod přezdívkou Toppc. Tomu se podařilo na této desce přetaktovat procesor Intel Core i7-6700K na 6802 MHz, a to se všemi čtyřmi jádry zapnutými včetně Hyperthreadingu. Toppc také dokázal přetaktovat dva moduly DDR4 ve dvoukanálovém zapojení na 4605 MHz. To jsou ale pochopitelně hodnoty, kterých běžný uživatel nedosáhne, však procesor Core i7-6700K, pokud není zrovna chlazen tekutým dusíkem, můžeme přetaktovat tak na 4,7 až 4,8 GHz.



- klikněte pro zvětšení -


Nová deska Z170A Xpower Gaming Titanium Edition je dle MSI již v Evropě k dostání a nejen dle MSI, ale také dle srovnávacích serverů. Její cena se pohybuje mírně nad 8.000 Kč, čili v tomto ohledu srovnání s modelem Gigabyte Z170X-Gaming G1 (recenze) poněkud pokulhává, protože ten je k dostání za více než 14.000 Kč.

MSI udává, že na této desce využilo zbrusu nové cívky, tzv. Titanium Chokes, které mají vydržet vyšší teploty a nabídnou delší životnost. Celá deska je laděna do stříbrné barvy a využívá černé a červené doplňky a najdeme na ní čtyři sloty PCI Express 3.0 x16 (režimy x16/0/0/x4, x8/0/x8/x4 a x8/x4/x4/x4) s podporou dvou karet v NVIDIA SLI nebo čtyř karet v CrossFireX. Je jasné, že některé karty budou muset být napojeny na čipovou sadu, protože desktopové procesory Skylake mají k dispozici 16 linek PCIe stejně jako starší Broadwell či Haswell). Hlavní sloty doplňuje trojice PCI Express 3.0 x1.

Na čipovou sadu budou také napojeny dva sloty M.2 s propustností 32 Gb/s, přičemž zapojená SSD můžeme nakonfigurovat do RAID 0. Samozřejmě nechybí ani SATA Express, a to ve dvou exemplářích s 16 Gb/s. Portů SATA 6 Gbps je celkově osm, z toho dva zapojené na ASMedia ASM1061. Čip ASM1142 stejné firmy obsluhuje dva 10Gb/s porty USB 3.1 na zadním panelu a pak tu máme po sedmi USB 3.0 a USB 2.0. Co se týče Ethernetu, MSI vsadilo na osvědčený Intel I219-V. Audio Nahimic zase bude pracovat na obvyklém kodeku Realtek ALC1150.

Do speciální výbavy desky patří MSI OC Dashboard, což je malá přídavné deska s řadou tlačítek, s jejichž pomocí můžeme sestavu taktovat, přičemž funkce jako Slow Mode, Fast Boot a Complete Discharge se budou hodit spíše pro extrémní přetaktování pomocí tekutého dusíku, což mnoho z nás neprovozuje. Ladění frekvence Base Clock ale můžeme využít i tak. V porovnání s uvedenou deskou od Gigabyte tedy MSI nenabízí tak širokou výbavu. Nemáme tu třeba kontroler Intel Alpine Ridge pro rozhraní Thunderbolt 3 a ani modul do 5,25" šachty, který může zařízení připojené k USB C konektoru zásobit až 100 W energie. Nicméně cenový rozdíl tomu také odpovídá.

Zdroj: TZ MSI


reklama