reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Za rok skončí prodej systému Windows 7

3.11.2015, Jan Vítek, aktualita
Za rok skončí prodej systému Windows 7
Systém Windows 7 už není nejmladší, a tak není divu, že se už pomalu blíží jeho konec. Microsoft nyní aktualizoval svůj seznam Windows Lifecycle Fact Sheet, z nějž vyplynulo, že prodej Windows 7 OEM za rok skončí.
Windows 7 v OEM verzi si tedy budeme moci pořídit do 31. října 2016, což tedy znamená faktický konec prodejů, protože krabicové verze skončily již před dvěma lety a OEM Windows 7 Home a Ultimate před rokem. Zajímavé je, že Windows 7 tak o pár měsíců přežijí Windows 8 a Windows 8.1 skončí společně s nimi.





Windows 7 přitom měly dlouhý život, neboť Microsoft obvykle přestane starou verzi systému prodávat dva roky poté, co se objeví nová. Čili prodej Windows 7 měl správně skončit už v loňském říjnu. Stanovení konce tohoto systému také znamená, že Microsoft si je jistý tím, že dokáže přimět společnosti k migraci z Windows 7 na Windows 10, ovšem nikde není stanoveno, že jejich životnost nebude ještě prodloužena.





Vedle ukončení prodejů je tu také další tabulka týkající se ukončení podpory, která nás bude zajímat asi více. V minulém roce to potkalo Windows XP, pro něž to znamenalo už žádné bezpečnostní záplaty, což přineslo prudký pokles jejich podílu z 25 % ve prospěch Windows 7 a Windows 8.x. Právě Windows 7 to čeká na začátku roku 2020, takže času je ještě více než dost, ovšem Windows 8 a 8.1 i přes stejnou životnost týkající se prodejů dostanou ještě tři roky navíc.

Zdroj: Microsoft
reklama