reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zabijácký USB "disk" je nyní v prodeji

12.9.2016, Jan Vítek, aktualita
Zabijácký USB "disk" je nyní v prodeji
Asi jste zaznamenali, že existují zařízení, která se tváří jako běžné USB flash disky, ale jsou schopna zničit počítač během sekund. Nyní se do běžného prodeje dostal produkt USB Kill 2.0 s cenou 50 USD. Jak funguje a k čemu je dobrý?
USB disk schopný zničit počítač měl vymyslet v minulém roce jistý hacker Dark Purple, ale tehdy šlo samozřejmě spíše jen o hříčku či pokus, i když vysoce nebezpečný pro testovací subjekty. Funguje jednoduše, a sice postupným nabíjením ze standardního napájení USB (5 V a jednotky Amper). Výchozí napětí transformuje na -240V, které poté pustí zpět do počítače. To tedy nemusí platit pro původní prototyp, ale platí to pro zařízení USB Kill 2.0 prodávané hong-kongskou společností za 50 dolarů.





Výrobce jej popisuje tak, že USB Kill 2.0 je testovací zařízení, které má za úkol zjistit, jak dobře jsou USB porty chráněny před přepětím. Během několika sekund dosáhne napětí -240 °V, které naráz vypustí a pokud to cílové zařízení přežije, začne zase nové kolečko.





Moderní počítače, notebooky a komponenty bývají proti přepětí často chráněny, jak se kolikrát chlubí třeba výrobci základních desek. Jenomže ochrana počítá spíše s pozitivním napětím. USB Kill 2.0 je také nebezpečný zvláště pro moderní počítače a mobilní zařízení. V nich už USB kontrolery bývají součástí hlavního SoC, čili čipu integrujícího CPU, GPU a funkce čipsetu. Je tak zřejmé, že pokud do něj projde takové napětí, nepřežije to a přežít to nemusí ani počítač, který má USB kontrolery mimo procesor. Vedle toho chce výrobce prodávat také zařízení USB Killer Tester, který má za úkol ověřit správnou funkci USB Kill 2.0 v portu počítače, aniž by tomu hrozilo nějaké nebezpečí.

Jako problematické můžeme vidět především to, že ačkoliv logo na USB Kill 2.0 při troše představivosti vypadá jako lebka napojená na USB rozhraní, asi nikdo si ho nespojí s nebezpečím. Pokud by tak někdo nechal ve svém okolí válet pár takových USB "flash disků", mohl by řadu lidí pěkně naštvat a značně jim uškodit, však se můžete podívat, jak rychle můžete přijít třeba o svůj milovaný obstarožní ThinkPad. I proto je dobré, že tato zařízení se nemají prodávat zrovna levně a 50 dolarů ceny snad většinu lidí odradí od toho, aby takové pokusy prováděli.


Ostatně dle studií by se zhruba polovina lidí nalezivších podobné zařízení nerozpakovala a bez přemýšlení je vyzkoušela na svém počítači. Nemusí jít přitom zrovna o USB zabijáka, ale o mnohem pravděpodobněji o malwarem infikovaný flash disk.

Zdroj: Extremetech

reklama