reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Základy diagnostiky počítačů

19.10.2009, Dalimil Novotný, článek
Základy diagnostiky počítačů
Nic není dokonale odolné proti poruše, tím méně pak složitá sestava v podobě našeho počítače. Naštěstí máme k dispozici celou řadu diagnostických a ladicích programů, které mohou odhalit hrozící nebezpečí nebo detekovat příčinu již nastalého problému.
Léto je za námi a s jeho odchodem se snížilo riziko přehřívání počítače. Snížilo, ale nezmizelo úplně. Právě přehřívání bývá častou příčinou kolapsů našich počítačů. A to může být, hlavně v případě, že je používáme profesionálně, velice nepříjemné a hlavně i dosti drahé.

Když parafrázuji známé úsloví, tak "nejen měřením teplot živ je člověk" a různé diagnostické nástroje nabízejí poskytnutí řady dalších hodnot a údajů, lišících se podle zaměření toho kterého programu. Dozvíme se z nich konkrétní informace o hardwaru uvnitř naší počítačové skříně, nebo nám napoví leccos o stavu pevných disků a upozorní nás na riziko blížícího se kolapsu a případnou potřebu výměny.

Pro nadšence, kteří pro zábavu, ze sportu nebo z nutnosti škádlí vnitřnosti svého miláčka a přidávají mu na taktech, kde se dá, jsou takovéto utility naprostou nezbytností. Bez nich by se overclocking stal hrou kočky o slepecké holi s myší.

Rozdělme si tedy tyto pomocníky do základních kategorií:

Programy pro diagnostiku:
1. systému jako celku
2. procesorů (CPU)
3. grafických karet (GPU)
4. pevných disků (HDD)
5. pamětí (RAM)
6. optických mechanik

Podotýkám, že v každé kategorii bude zmíněno jen několik nejpoužívanějších a nejprověřenějších. Rozepisovat se o všech dostupných by bylo nereálné a i zbytečné. Všechny níže popsané utility si navíc můžete stáhnout pomocí připojených odkazů.

Považuji za důležité zdůraznit, že není úplně ideální důvěřovat jediné aplikaci. Pokud se chceme dobrat co nejobjektivnějších výsledků, je dobré proměřit požadované veličiny více programy a za správnou považovat tu hodnotu, na které se jich shodne více. Nezní to moc vědecky a odborně, ale je to tak. Pamatujete? "Důvěřuj, ale prověřuj!! :)


Diagnostika systému jako celku


Asi nejoblíbenějším softwarem pro zjištění parametrů celého systému je Everest od firmy Lavalys. Kromě kompletních informací o systému jako takovém obsahuje i sekci senzorů teplot, napětí, otáček ventilátorů a dalších. Bohužel, poslední free verze byla Home 2.20 pro nekomerční využití. I ta ale poskytne dostačující informace.


Everest Ultimate edition
- pro zvětšení klikněte -

SiSoftware Sandra Lite je pro nekomerční účely zdarma a rovněž nabízí komplexní informace o stavu celého systému.


SiSoftware Sandra Lite
- pro zvětšení klikněte -

Dále vznikla řada podobných freeware programů jako je PC Wizard, SIW (System Information for Windows), atd.


PC Wizard


SIW (System Information for Windows)
- pro zvětšení klikněte -

Vzhledem k tomu, že většinou potřebujeme jen základní informace o stavu systému jako teploty, otáčky ventilátorů, voltáže a podobně, můžeme použít menší freeware utility jako je například HWMonitor. Jeho výhodou je to, že kromě spolehlivých informací, jež poskytuje, má i tu vlastnost, že zaznamenává minimální a maximální naměřené hodnoty v průběhu času, což se hodí hlavně při taktování. Rovněž ho najdete implementovaný ve výše uvedeném SIW v položce “Sensors”.


HW Monitor

Hodně rozšířený je také SpeedFan, jehož plusem je možnost regulace ventilátorů v počítači. Na druhou stranu bych ho příliš nedoporučil jako primární nástroj pro získávání informací o teplotách a napětích. Nad tím, co někdy ukazuje, zůstává rozum stát. Ale rozhodně ho nechci zatracovat, jen bych v tomto případě zdůraznil platnost výše uvedeného odstavce o spojení více utilit pro dosažení objektivních výsledků.


Speedfan

Velice oblíbeným programem pro "instatní" diagnostiku je CPU-Z. Ač by jeho název mohl svádět k domněnce, že se zaobírá pouze procesorem, opak je pravdou. K informacím o základní desce, pamětech a cache přibyla v poslední době i záložka věnující se parametrům grafické karty. Důvod, proč ho uvádím až na konci, je absence měření teplot.


CPU-Z

Z dalších prográmků pro rychlou celkovou diagnostiku zmíním NextSensor, SensorsView Pro, atd.


SensorsView
reklama