reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Základy diagnostiky počítačů

19.10.2009, Dalimil Novotný, článek
Základy diagnostiky počítačů
Nic není dokonale odolné proti poruše, tím méně pak složitá sestava v podobě našeho počítače. Naštěstí máme k dispozici celou řadu diagnostických a ladicích programů, které mohou odhalit hrozící nebezpečí nebo detekovat příčinu již nastalého problému.
Když pomineme kancelářské počítače, jejichž uživatelé beztak většinou nemají důvod ani potřebu zkoumat blíže jejich vnitřní pochody, zjistíme, že grafická karta je komponenta asi nejčastěji tlačená k hranici svých možností. Když k tomu připočteme, že je mnohem jednodušší ji taktovat než procesor, není divu že utility pro její diagnostiku jsou hodně používané.

Jednak můžeme využít již výše zmiňované programy pro kontrolu systému jako celku nebo specializované nástroje typu GPU-Z a GPU Caps Viewer. První zmiňovaný vám v malém přehledném balení ukáže všechny důležité informace o stavu a nastavení vaší grafické karty včetně jednoduchých kontinuálních grafů taktů jádra a pamětí a hodnot z několika senzorů teplot.


GPU-Z

GPU Caps Viewer ukáže z teplot “jen” situaci na jádře, zato ale nabízí spoustu dalších informací o PhysX, CUDA (u nVidie pochopitelně), procesoru a nabízí i možnost testu stability (točící se chlupatá kostka :)).


GPU Caps Viewer
- pro zvětšení klikněte -

Již jsem zmínil relativní snadnost taktování grafických karet. Na rozdíl od taktování procesorů se toto provádí výhradně z prostředí operačního systému a pro toto jsou nejlepším řešením utility takříkajíc all-in-one. Nejen, že s jejich pomocí kartu zrychlíte, ale zároveň mají vestavěný monitoring.

Nejdříve se podíváme k “zeleným”. Samotný výrobce čipu umožňuje v rámci nVidia Control Panelu (NCP) možnost přetaktování i změny nastavení otáček fanu grafické karty.


nVidia Control Panel (NCP)
- pro zvětšení klikněte -

Asi nejoblíbenějším programem pro změny nastavení GPU (i AMD/ATi) je RivaTuner. Možnosti nastavení které nabízí, jsou rozsáhlé a uspokojí snad každého ladiče. Rovněž vestavěný monitoring je velice užitečný.


RivaTuner

Podobné možnosti poskytuje rovněž PowerStrip.


PowerStrip

Další utilitou využitelnou pro overclocking je poněkud útlejší EVGA Precision od známého výrobce grafických karet. Není tak rozsáhlá jako RivaTuner, ale pro většinu lidí dostatečná.


EVGA Precision

Gainward nabízí uživatelům grafických karet nVidia ExperTool.


ExperTool

Majitelé grafických karet s červeným logem mohou taktovat z Catalyst Control Centra pomocí utility Ati Overdrive....


Ati Overdrive

… nebo sáhnou po ATi Tray Tools, případně ATITool.


ATi Tray Tools


ATITool

Při každém taktování se vám bude hodit zátěžový test. Ten vám ukáže, jestli vám karta později nezkolabuje právě uprostřed největší bojové vřavy. Můžete samozřejmě zkusit klasické 3DMarky 06 nebo Vantage, ty však kartu nezatíží tolik jako FurMark – “chlupatá kobliha” :)


FurMark

Jen připomenu, že optimálním způsobem taktování je postupné přidávání na taktech, po každém kroku otestované na stabilitu. Jakmile se během benchmarku objeví první artefakty, snížíme takty na předchozí stabilní úroveň.
reklama