reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zalman DF-12: ventilátor s dvojitým rotorem

29.4.2014, Jan Vítek, aktualita
Zalman DF-12: ventilátor s dvojitým rotorem
Korejský Zalman přichází na trh s novým a originálně pojatým ventilátorem ZM-DF12, který nabídne novou konstrukci. Jedná se o skříňový ventilátor velikosti 120 mm, jenž je vybaven "dvojitým rotorem". Co to znamená?
Jednoduše to, že tu opravdu máme dvě sady lopatek, a to devět velkých a mezi nimi devět menších, jež si zabraly místo ve vykouslé části velkých lopatek. Není ani tak těžké uhodnout, co tím Zalman sleduje. Jde mu o pokrytí hluchého místa uprostřed ventilátoru, a to právě pomocí oněch malých lopatek, jež tak mají zlepšit celkové proudění vzduchu. Otázkou je, zda se tím skutečně něco vyřeší.





Dále se Zalman chlubí nanopolymerovými ložisky, jejichž mazivo prý nemění se změnami teplot svůj objem, díky čemuž mají ložiska stále stejné tření. A jak můžete sami vidět, Zalman také umístil ramena přidržující motorek s rotorem před náběžné hrany lopatek a ne za odtokové.

Výrobce nezapomněl ani na regulaci otáček, k čemuž zde poslouží třístupňový regulátor v podobě přepínače umístěného v jednom z rohů. Můžeme očekávat nejspíše jednoduchý přepínač, který při napájení ventilátoru přímo ze zdroje bude volit napětí 5 V, 7 V a 12 V. A nakonec nebudeme ochuzeni ani o podsvícení, které zde realizují modré LED. Jde tedy spíše jen o jednu LED, která prosvítí křížek uprostřed motorku.

Součástí dodávky jsou gumové montážní kolíky, které budou spolupracovat s antivibračními podložkami v rozích ventilátoru a umožní snadnou montáž bez použití nářadí. Doporučená cena Zalman ZM-DF12 je 360 Kč s daní a záruka je standardní dvouletá.


ModelZALMAN ZM-DF12
Rozměry120 x 120 x 27 mm
Hmotnost135 g
Rychlost otáčení ventilátorů800 – 1600 RPM
Max. průtok vzduchu63,76 CFM
Hlasitost18 – 33 dBA
Životnost500 000 hodin
Dodatečné informacePulzující, modré LED podsvícení

Zdroj: TZ Zalman
reklama