reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zalman si připravil pasivní procesorový chladič FX100

10.5.2013, Jan Vítek, aktualita
Zalman si připravil pasivní procesorový chladič FX100
Korejský Zalman zařazuje do své nabídky procesorový chladič FX100, který se vymyká z jeho obvyklého konceptu. Jde totiž o velkou černou kostku, uvnitř níž jsou usazena žebra s poměrně velkými odstupy, díky čemuž je tento chladič určen pro...
Korejský Zalman zařazuje do své nabídky procesorový chladič FX100, který se vymyká z jeho obvyklého konceptu. Jde totiž o velkou černou kostku, uvnitř níž jsou usazena žebra s poměrně velkými odstupy, díky čemuž je tento chladič určen pro pasivní provoz, čili bez ventilátoru.





Výrobce slibuje, že jeho FX100 nevyžaduje žádnou údržbu, i když občas jej samozřejmě bude vhodné očistit od prachu, a že stačí i na výkonné procesory díky své celkové aktivní ploše 240 cm čtverečných. O odvod tepla z procesoru se postarají celkem čtyři duální heatpipe, ovšem celkový počet těchto teplovodivých trubic je deset. Zbylých šest je totiž uloženo horizontálně po obvodu chladiče ve třech patrech, přičemž každé "patro" tvoří dvě heatpipe uzavírající čtverec.





Zalman také slibuje precizně vybroušenou a vyleštěnou styčnou plochu chladiče, dostatečný odstup od základní desky, aby chladič nebránil v instalaci paměťových modulů a také tu je možnost instalace 92mm ventilátoru dovnitř chladiče v případě, že by pasivně přeci jen nedostačoval.

Model ZALMAN FX100
Počet ventilátorů 0 (lze namontovat ventilátor o průměru 92 mm, např. ZALMAN ZM-F2Q(BL)
Počet tepelně vodivých trubek 10
Použitý materiál Hliník, měď
Hlasitost 0 dBa
Rozměry 156 (D) x 156 (Š) x 157 (V) mm
Hmotnost 770 g
Podporuje procesory Intel: LGA 2011, 1366, 1156, 1155, 775
AMD: FM1, FM2, AM3+, AM3, AM2+, AM2
Teplovodivá pasta Ano, ZM-STG2

Doporučená cena chladiče je 2100 Kč s DPH, což rozhodně není málo. Nicméně konstrukce chladiče je složitá, což je videt už jen z uspořádání heatpipe:



Zdroj: TZ Zalman
reklama