reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zálohování a archivace dat: jaké jsou možnosti?

17.10.2016, Jan Vítek, návod
Zálohování a archivace dat: jaké jsou možnosti?
Téma zálohování a dlouhodobé archivace dat je stále aktuální. Podívejme se na to, jaké máme dnes možnosti, kolik co stojí a jaké jsou vyhlídky, že archivovaná data na zvolených nosičích přežijí.
Kapitoly článku:
Pokud jde o archivaci dat, naši otcové se většinou starali leda tak o obrazové vzpomínky, a tedy to, jak správně uchovat fotografie či diapozitivy. Na to obyčejně stačila papírová krabička a šuplík, jenomže dnes existujeme v digitálním světě, z nějž se papír vytrácí. Objevují se různé technologie a služby, přičemž ty mají k životnosti papíru daleko. Stejně jak rychle se objevují, tak také zanikají a opravdu nikdo nám nezaručí, že za několik let ještě bude existovat OneDrive, Google Drive, iCloud, Dropbox a jiné služby. Stejně tak nemáme záruku, že přečteme před lety vypálené DVD, uložený disk, natož pak SSD. Fotografie na papíře mohou vyblednout, ale pokud nás nepotká nějaká jiná katastrofa, zcela o ně nepřijdeme, což ale ve světě nul a jedniček může být dílo okamžiku.





Troufám si tak říci, že se tím z hlediska běžného uživatele tak trochu smazává i rozdíl mezi zálohováním a archivací dat. Ten je obecně takový, že zálohování dat slouží pro případ nehody, kdy je nutné operativně obnovit ta data, která se využívají pro práci a zkrátka jsou aktuálně potřeba. Zálohují se tak například celé systémové oddíly, databáze a jiná aktuálně využívaná data. Kdežto archivace slouží k uložení dat , která jsou důležitá, ale nejsou aktuálně potřeba. Taková archivace se může označit za dlouhodobé zálohování a hodí se pro důležitá data, o něž nechceme přijít a občas je potřebujeme mít k dispozici. Můžeme tak volit formy ukládání, k nimž není tak pohodlný přístup, což mohou být optická média, pásky nebo vyoperovaný pevný disk.

A proč se má smazávat rozdíl mezi zálohováním a archivací? Na rozdíl od odložení fotografií do šuplíku je v případě zálohování digitálních dat nutné se o ně starat, pokud nemáme k dispozici skutečně profesionální zařízení. Nikdy nevíme, zda nás vybraný způsob nezklame, jak se která firma rozhodne pochopit pojem "neomezené úložiště", atd. Je tu zkrátka mnoho nejistot, které nás nutí se o svá data nepřetržitě starat (pokud k nim máte nějaký vztah), k nim se přidává technologický vývoj a zároveň s ním se zvyšují nároky na úložný prostor. Co bylo nejlepší včera, může být dnes už zastaralé. Pak můžeme skončit tak, že máme doma uložena vypálená CD/DVD/Blu-ray, vedle nich uložen starší pevný disk využitý jako odkladiště, někdo se může spoléhat na SSD a pak tu máme i využívaná úložiště v počítači či NAS a propagované cloudové služby, přičemž těch můžeme využívat dle libosti. Výsledkem jsou data roztahaná jako koťata po půdě.





Právě proto můžeme říci, že téma zálohování a archivace dat je stále aktuální a můžeme se podívat na to, co můžeme aktuálně využít, na co se připravit a zkrátka jaké máme možnosti. V tomto článku se budeme věnovat zálohování a archivaci z pohledu běžného uživatele.
reklama