reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
17.10.2016, Jan Vítek, návod
Téma zálohování a dlouhodobé archivace dat je stále aktuální. Podívejme se na to, jaké máme dnes možnosti, kolik co stojí a jaké jsou vyhlídky, že archivovaná data na zvolených nosičích přežijí.
rosta.riha (1) | 30.11.20169:56
Dobrý den, rozhodl jsem se doporučit ve firemním prostředí službu Office 365 ve variantách minimálně úložiště + Exchange. Jde škálovat podle požadavků na bezpečnost. To nejjednodušší, kdy nepředpokládáte zneužití zaměstnancem je požít 1TB OneDrive na uživatele + 1TB SharePoint dohromady ­(platí i pro jednoho uživatele ­- dohromady 2TB!­), složitější a dražší systémy mají plnou dokumentaci nad přístupy k datům. Cena za tu jednoduchou variantu je od zprostředkovatele který poskytuje podporu službě v češtině cca 150 Kč­/měsíc za Exchange ­(50GB­) + Data a další služby.
Přijde mi to jako výhodné, protože data mohu mít současně na několika počítačích + cloud. V případě vymazání souboru se ocitne v několika koších, v případě havárie PC zůstávají data na cloudu + dalších počítačích. Co se týče citlivosti na neoprávněné indexování, myslím, že kvalitní ochranu před NSA doma nezajistíte, a to myslím i menší firmu. Muselo by jít nejen o technická opatření, ale zejména organizační opatření.
Pokud jde o nepředvídatelnost změn u poskytovatele, to máte pravdu. Nicméně zkušenost u Microsoftu je taková: zhruba půl roku před změnou upozornění, potom asi půl roku přístup pouze ke čtení, potom pokud to nezruší tak nabízeli snad ještě i obnovení. No a za tuto dobu snad stihnete data migrovat. Opravdu obrovské objemy dat šlo řešit klasickou poštou na nosičích za poplatek.
S pozdravem Rostislav Říha
Odpovědět0  0
durib (290) | 30.11.201614:01
2TB jsou dnes už nic. V tom bych výhodu neviděl. Zabezpečit data před ­"NSA­" není nikdy 100%, ale tady jim je dáváš rovnou na podnose. Jinak proč argumentovat s tím, že na případnou migraci bude času dost, když už teď mohu mít řešení postavené na otevřených standardech a na pořád? Si tak říkám, jestli si postižené firmy po výpadku středoevropského Google vůbec něco uvědomily...
Odpovědět0  1
pidalin (1478) | 29.10.201614:40
Přes 10 let to mam tak že překopírovávam data mezi diskama ­(zatim mi žádnej neumřel v době jeho používání­) a ještě jsem nepřišel o nic důležitýho. Takový věci jako fotky občas ještě vypálim. V současnosti teda mam tyhle věci na 2 discích na jednou a občas vypálim. Stejně se ale o ty věci bojim. DVDčkám nevěřim vubec, mam zkušenost že po pár letech to nejde přečíst, nebo jsou tam chyby a na těch HDD se o to člověk fakt musí starat a jednou za pár let to přetahat zase na novější disk než ten starej umře.
PS: Hudbu a filmy ­(až na opravdu kultovní kousky­) nemá smysl archivovat. Možná to za pár let už nepujde najít na netu, ale stejně na to asi nikdy znova koukat nebudu. Ta hudba ještě budiž, tam jde max o pár set GB, takže se ještě dá si na to koupit třeba záložní disk, ale u filmů to fakt asi neni technicky možný to archivovat.
Odpovědět0  0
sakul511 (93) | 23.10.201621:16
Jelikož těch nejcitlivějších dat, za které považuji ty, co se nedají znovu někde získat ­(vlastní dokumenty, vlastní foto a vlastní video­) není takové množství ­(samozřejmě, někdo dokáže natočit TB videozáznamu ročně, ale to nepovažuji za kritická data­), tak upřednostňuji rychlost kopírování, TB HDD v notebooku má každý, tak u každého člena z rodiny má každý člen rodiny záložní adresář ­(zatím nemá žádný člen rodiny víc svých dat než 100GB­), kam si občas zálohuje data + 1 centrála všech data ­(i nekritických­) na NAS, a pak 2 zálohy na HDD kompletní 1 za rok z NAS kopie všech dat na externí HDD, uvažuji o tom, že bych dokumenty a fotografie ještě pálil na DVD, ale tam se mi nelíbí rychlost, ale může to být jako inkrementální záloha dobrá věc
Nejvíce se mi osvědčili 3,5­" Seagate disky typu NAS, jednou za pár let nakoupím 2 nové disky s dvojnásobnou kapacitou, nakopíruju na ně zálohu a ty staré 2 záložní strčím do RAID0 do NAS, kde byly opět poloviční disky, na ně udělám zálohu kritických dat a odvezu mimo dům, u disků mi vyhovuje zejména rychlost zápisu oproti optických diskům a cena není tak šílená
Odpovědět0  0
pidalin (1478) | 29.10.201614:43
Tak u svátečních fotografů a lidí co maj hlavně dokumenty to neni problém. Ale celodenní fotovýlet s focením do RAWu zabere 10GB, tak si to spočítej. ;­-­) A v JPEG to archivovat nebudu, chci to mít do budoucna k dispozici bez komprese pro případný další zpracování.
A s tim videem je to podobný ­(naštěstí moc nenatáčim­). FHD video v 50 FPS a s datovym tokem 100 Mb­/s je fakt dost velký. Nechápu jak to dělaj třeba youtubeři, ty musej mít celou místnost plnou HDD. ;­-­) A v horší kvalitě odmítam něco točit, je rok 2016 proboha.
Odpovědět0  0
maiki (165) | 20.10.201621:51
Za sebe mohu říci, že v současnosti zálohuji na jednovrstvá blu ray typu HTL, což jsou anorganická média pokud jsem to správně vyhledal. V této souvislosti si dovolím zapochybovat o těch blu ray M disc ­- působí na mě vedle HTL tak trochu jako předražený ­"hype­".

Jinak jsem se rozhodl zásadně používat jednovrstvá optická média, a to po problémech s verifikacemi u dvouvrstvých BD­-R ­(na vypalovačce ASUS­). Dokonce mám doma neotevřené balení BD­-XL, ale to už zůstane asi jako laboratorní kuriozita.

Je bohužel pravda, že nabídka blu ray vypalovaček, a to zejména stolních, se výrazně zúžila. Naštěstí jsem si nedávno stihl pořídit Pioneer BDR­-209EBK v krabicové verzi a ten instaloval do rámečku Delock 5.25­" SATA > USB 3.0. Již mám doma ASUS BW­-16D1HT. Dvě mechaniky, z toho jedna čistě na pálení ­- myslím si, že jsem připraven.

A závěrem varování před přenosnými vypalovačkami napájenými z USB. Mají oproti stolním podstatně nižší trvanlivost. Mně například přestala po roce používání korektně vypalovat externí DVD vypalovačka Samsung SE­-208DB, a to s ní bylo zacházeno jako v bavlnce ­(vždy zabalená zpět do krabice­). Vždy první DVD vypálí špatně. Pro mne velmi špatná zkušenost a odklon od tohoto typu mechanik. Pro srovnání má stolní DVD vypalovačka Samsung z roku 2007 má vypáleno násobně více a fungovala perfektně ještě než jsem přešel na BD­-R.
Odpovědět1  0
Jura2 (184) | 21.10.201618:59
Môžem potvrdiť nižšiu bezpečnosť uloženia dat na DVD dual layer v porovnaní s klasickými DVD+­-R.
Z uvedeného dovodu som ich rovnako pre zvlášť cenné dáta nevyužíval.

Naopak, v prípade prepisovateľných DVD+­-RW som zistil, že sú rovnako veľmi trvanlivé ­(čo sa veľmi nepredpokladalo­) aj pri dlhodobejšej archivácii.
Samozrejme za použitia značkových a kvalitných typov a dodržania zásady napaľovania, na cca 50 %, ich maximálnej deklarovanej rýchlosti.

Odpovědět0  0
Jura2 (184) | 19.10.201616:28
Ja za seba môžem povedať, že na archiváciu sa mi veľmi osvedčili optické médiá.
Najprv. CD, potom DVD a aktuálne to dávam na Blu­-ray.

Mám CD a DVD ­(samozrejme kvalitné značkové­), ktoré som napaľoval na cca 50­-70 % ich maximálnej deklarovanej rýchlosti a sú v pohode bezproblémov čitateľné aj po 10­-15 rokoch. Na zálohovanie programov, fotiek,... je to podľa mňa ideálne. Kapacita BD­-R 25 GB a ich cena je vinikajúca.
Média sú odolné a aj nejaký ten pád na zem ich neohrozí.

Trošku nevýhodou môže byť vyššia prácnosť a časová náročnosť napaľovania. Ale podľa mňa jedinečné a cenné dáta za to stoja. A rovnako to človeka prinúti to mať na viacerých médiách čo je jednoznačne z pohľadu bezpečnosti veľké PLUS.

Mať všetko na jednom xTB HDD je podľa mňa absolútny risk aj keď je to mimoriadne pohodlné :­-­).
SSD sú absolútne nevyhovujúce.
Odpovědět2  0
losicek (1) | 18.10.201616:30
Doporucuji
https:­/­/aws.amazon.com­/glacier­/pricing­/
nyni mam 75Gb zalohy ­(vetsinou fotky,videa­) ­- cena mesicne 16kc
Odpovědět0  0
Luk Skywalker (510) | 18.10.201614:18
Článek jakoby vyznívá, že se skoro nevyplatí zálohovat, neboť vše má omezenou životnost a nic není stálé a je to pouze na pár let.
Já samozřejmě nejsem blbec a tak zálohuji, ale dokážu si představit, že pro málo zkušeného uživatele může být článek matoucí.
Odpovědět0  0
ozana (100) | 18.10.201612:34
Chystám se začít používat DataTresorDisc...
Odpovědět3  0
durib (290) | 17.10.201617:41
Nějak se tu opomíjí samotné soukromí na cloudových úložištích. Pokud odesílaná data nešifrujete, dáváte je k dispozici třetím stranám. Vaše data samozřejmě těžko prohlíží konkrétní člověk ­(malá pravděpodobnost, že si vybere zrovna mě­), ale dost pravděpodobně je analyzuje neúnavný a neúprosný robot. Jaké alotria se na datech provádí necháme fantazii. S takovým ohromným množstvím dat jde pak sociálně inženýřit jedna báseň.
Odpovědět3  1
Pavel Matějka (1578) | 17.10.201610:55
Pro většinu lidí je to nejjednodušší způsob geograficky vzdálené zálohy. Pokud dáte přednost domácímu NASu, v případě požáru máte houbeles. Je také možnost uložit záložní disk na chatě nebo u známého, ale pak si o dostupnosti můžete nechat jen zdát, obvykle to dopadne tak, že nová data na takový disk nahráváte jednou ročně nebo vůbec a refresh se taky nekoná. Pak je určitě lepší použít BD média a na chatu jen vozit nově vypálená s dalšími daty.
Odpovědět2  0
honcka (43) | 18.10.201611:05
Ruční spůsob je na nic, pokud má člověk znalosti, tak je nejlepší křížový zálohování na NASy s nějakým příbuzným, nebo kamarádem, akorát to chce mít 2 NASy, aspoň trošku kloudný upload a na obou stranách veřejné IP ­(pokud možno pevné­), pak akorát se vyhradí na každém nasu místo a nastaví na noc synchonizace
Odpovědět2  0
Pavel Matějka (1578) | 17.10.201610:45
Pro 5 uživatelů je dražší, ale ne kupodivu ­- při koupi 5 licencí Office 365 dostane ten 1 TB na OneDrive KAŽDÝ z těch pěti uživatelů. Takže je spíš kupodivu, proč je tak drahá jedna licence.
Odpovědět0  0
sy242 (1) | 17.10.201616:44
Tak ono vůbec je něco špatně ­- já za OneDrive +50 platím 49,99 Kč měsíčně. Takže těch 60 Kč co je v článku...
Odpovědět0  0
qarry (4) | 17.10.201610:12
peknej clanek, diky za nej :­) pres zde uvedene nevyhody mi ale precejen chybi trochu hlubsi pohled na cloud, resp. na sluzby typu amazon unlimited photo storage apod. hodne fotim do raw a 4k video, zatim zalohoji na hdd ­(data doma na nas, jedna zaloha doma, druha na chalupe­), ale uz je to stejne ­"na hrane­".

minimalne jako doplnek zni unlimited photo zdarma lakave, pripadne i vcetne unlimited videa za $59 ­/ rok neni spatny. jeste jsem to ale blize nezkoumal, zaklad je umozneni ulozeni dat alespon v nejake minimalni strukture, resp. podpora adresaru ­/ tagu. ale minus taky jak tam ty tb dat pres ty nase ucourane linky protlacit, zejo :)
Odpovědět1  0
batmaster (699) | 17.10.20169:57
Díky za článek.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.