reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zaměstnanci Panasonicu pracují s pomocí robotických exoskeletonů

22.3.2016, Jan Vítek, aktualita
Zaměstnanci Panasonicu pracují s pomocí robotických exoskeletonů
Zvedání krabic s elektronikou je namáhavá práce a zabrat dostávají především zádové svaly a páteř. Panasonic tak chce svým zaměstnancům tuto práci ulehčit a připravil jim tzv. Assist Robots, které fungují jako exoskeletony.
Panasonic se tak rovnou pochlubil novým videem, které ukáže technologii Assis Robot v praxi. Tato zařízení mají daleko k exoskeletonům, jak si je představují autoři sci-fi a spíše připomínají barevné sedáky, ale dokáží zaměstnancům značně ulehčit manipulaci s těžkými krabicemi. Vedle toho by mohly dobře posloužit i starým lidem, kteří již mají potíže s pohybem.





Jak tato zařízení fungují, je zřejmé už z obrázku. Figuranti na sobě mají především popruhy, k nimž je zařízení připevněno, a pomáhá jim tak s narovnáním zad. Ale jak je vidět v samotném začátku následujícího videa, firma experimentuje také s mnohem silnějšími exoskeletony Power Loader, které již připomínají stroje, s nimiž bychom se pomalu mohli pustit do křížku s Vetřelcem. Ve videu ale jde především o zařízení Assis Suit AWN-03, které bylo vyvinuto tak, aby svému nositeli poskytlo oporu spodní části zad, a ten tak mohl snadněji zvedat těžká břemena.

Panasonic AWN-03 pracuje zcela automaticky, takže sám detekuje, kdy je zapotřebí zapnout elektromotory umístěné v postranních fialových částech. Ty tak dokáží ulehčit zádům od zátěže 15 kilogramů, takže pochopitelně nedělají celou práci za nás, což by nebylo pro zdraví vhodné. V případě opakovaného zvedání těžkých předmětů taková podpora ale bude užitečná a je také snadné zůstat po delší dobu ohnutý, aniž by se začaly ozývat zádové svaly. Baterie tohoto exoskeletonu přitom vydrží osm hodin, čili po celý pracovní den a pokud snad ne, dají se snadno vyměnit za čerstvé.


Panasonic ale vyvíjí také zařízení PLN-01 s kódovým označením Ninja. To již dokáže usnadnit nejen zvedání břemen, ale i chůzi a běh, takže se dá využít při pohybu v terénu, takže při své práci by je mohli využít třeba dřevorubci. Je tedy dobré vědět, že se vyvíjí také robotická zařízení, která jsou určena pro lidi a ne pro jejich nahrazení.

Zdroj: Panasonic

reklama