reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zaplatíme si kvůli blokování hazardu cenzuru Internetu?

11.5.2016, Jan Vítek, aktualita
Zaplatíme si kvůli blokování hazardu cenzuru Internetu?
Už od příštího roku by mohla nastat situace, kdy kvůli chystanému zákonu umožňujícímu blokovat vybrané internetové stránky značně narostou náklady poskytovatelům internetového připojení. Je přitom jasné, do čeho by se tyto náklady promítly.
Jedná se o projednávaný návrh zákona o hazardních hrách, který nyní směřuje do Senátu. Dle tohoto zákona by Ministerstvo financí ČR mělo možnost zablokovat přístup k vybraným internetovým stránkám, přičemž by se mělo logicky jednat o stránky spojené s hazardem. Jenomže jsou s tím spojeny jednak vysoké náklady pro poskytovatele internetového připojení (ISP) a navíc by byl pro další případné kroky připraven nástroj pro cenzuru jakýchkoliv jiných stránek nebo obsahu Internetu, kterou bychom si zaplatili my sami.





Návrh zákona však vůbec nevyčísluje, jaké finanční dopady na poskytovatele a jejich zákazníky takové opatření bude mít a je také zřejmé, že kdo takové opatření bude chtít obejít, má k tomu řadu možností. Lze využít třeba různých anonymizérů či VPN, které se vesele používají třeba pro využití služby Netflix, a tak se můžeme ptát, zda by se pro větší účinnost tohoto zákona nakonec nezačala blokáda Internetu od českých poskytovatelů rozšiřovat. Dle Ondřeje Filipa, výkonného ředitele CZ.NIC, tento systém nemá v Evropě obdoby a Českou republiku by příblížil blíže k nedemokratickým režimům. Navržený systém blokování také nebude funkční nejen z pohledu uživatele, ale také provozovatelů hazardních serverů.

Adam Golecký, technický ředitel NIX.CZ, k tomu dodal, že náklady na blokování vybraných stránek budou pro ISP mnohem vyšší než ukládání provozních a lokalizačních údajů, jež se pohybují na částce kolem 200 milionů korun za rok. V tomto případě může jít o stovky milionů až miliardu korun (nepočítaje jednorázové počáteční investice), jež by nakonec zaplatili zákazníci. Shodou okolností tento návrh přichází v době, kdy vládní strany prosazují levnější (nebo i bezplatné) internetové připojení pro seniory a zdravotně postižené, což by mělo pro ostatní zákazníky také negativní dopad a navíc je tu celá řada technických otázek. Své výhrady má také Jaromír Novák, předseda rady ČTÚ, jenž poukázal také na to, že by se blokaci vyhly aplikace pro mobilní zařízení, které nepracují s webovým prohlížečem.

Ministerstvo financí neuvádí, jaké přesné mechanismy by chtělo pro blokování stránek využít. Jeho zástupci uvedli, že technický algoritmus blokace není důležitý, ale lidem znalým této problematiky je jasné, že stoprocentní blokace není možná. To by pak znamenalo, že by ISP byli vystaveni právní nejistotě, neboť by museli dle zákona zajistit něco, co není v jejich silách. Dle tisková zprávy také stát v rozporu s programovým prohlášením vlády neprovedl analýzu dopadu nového zákona na trh ISP.

Senátoři budou o novém zákonu, který již prošel Poslaneckou sněmovnou, hlasovat 25. května.

Zdroj: TZ CZ.NIC
reklama