reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zase pár novinek z Redmondu

2.12.2016, Michal Hala, aktualita
Zase pár novinek z Redmondu
Redmond se chystá lehce změnit design Windows 10, přichází Project Neon. Satya Nadella na schůzce s akcionáři vysvětlil, jak to má a bude mít Microsoft s mobily. A konečně - do firmy se vrací Joe Belfiore a povede změny ve Windows Shellu.
Microsoft se chystá ke změně designu v updatu Redstone 3, který dorazí zhruba do roka (pokud vše půjde podle plánu). Nečekejte ale žádnou revoluci, má jít o evoluční vylepšení stávajícího grafického uživatelského rozhraní Windows 10. Například má Neon odstranit nekonzistence v designu menu, hamburger menu a aplikačních lišt, které jsou v desítkách dosud možné. Podle Microsoftu je tedy třeba toto sladit do jednotného vzhledu.

Dále se má Project Neon zaměřit na integraci vizuálních dat z reálného světa (z kamery) a dat produkovaných holografickým subsystémem brýlí HoloLens. Prý se má také zlepšit zobrazení 3D modelů, textur a podobně, což může podtrhovat důraz jarního updatu Creators Update na 3D aplikace. Takže po osmičkovém Metru jeho následovníku Microsoft Design Language 2 se můžeme těšit na neónové desítky.

Pokud vás zajímá, jak to má a bude mít Microsoft s mobily, tak Satya Nadella teď mezi akcionáři na dané téma řekl toto: „Přemýšlíme o mobilech široce. Jinými slovy, přemýšlíme o mobilitě člověka mezi zařízeními, nejen o mobilitě jediného zařízení. To znamená, že neustupujeme pryč nebo zpět od našeho zaměření na mobilní telefony. Co se chystáme dělat je soustředit se na místa, kde se odlišujeme. Když vezmete Windows Phone, tak kde se odlišujeme, je správa. Je to bezpečnost, je to funkce Continuum, což je schopnost používat telefon jako PC. Chystáme se zdvojnásobit úsilí v těchto bodech odlišení.“

Takže Microsoft s mobily rozhodně nekončí a podle všeho jen sbírá síly a reviduje strategii. Jak může být úspěšný, je samozřejmě ve hvězdách, ale aspoň malý tržní podíl redmondských a spřátelených mobilů na trhu by věci jen a jen prospěl. Ta dominance Androidu a strašná ziskovost iPhonů jsou při pohledu zvenčí až nudné (i když pro firmu z Cupertina jistě příjemné).


Universal Windows Platform


Samozřejmě, že aktuální čísla tržního podílu mobilních Windows jsou špatná. Ale když vezmete třeba HP Inc. a jeho mobil, kterému se někdy říká 3-in-1, HP Elite X3, tak si nemyslím, že jde o beznadějné zařízení. A už vůbec si nemyslím, že se nějaký vysoký manažer v HP zamyslel a řekl si, že udělají mobil pro upadající Windows Mobile. Přece musí mít nějakou rozumnou(!) marketingovou analýzu.

Chci říct, že mobilní rybník má už delší dobu dost stojatou vodu, nic extra se neděje a důraz na Continuum by to mohl aspoň trochu změnit. Tak jako mobily, phablety a tablety do značné míry u řady lidí jako primární zařízení nahradily PC, tak by teď mohlo konečně dojít k integraci x86 a ARM64 světa, což by – přiznejme si – byla docela revoluce.

Jinak unikly údajné parametry mobilu Surface Phone (někdy se píše i o Surface Mobile) pro emulaci x86 aplikací: CPU Qualcomm Snapdragon 835, 6 GB RAM a 5,5" Quad HD displej s rozlišením 2560×1440. Pak má být ještě verze bez podpory x86 aplikací, ta má mít jen 4 GB RAM. Jak to Microsoft technicky řeší s výkonem CPU (aby stačil na emulaci) opravdu nevím, ale zkusme optimisticky předpokládat, že pro tentokrát ví, co dělá a říká.

A nakonec jedna personální zpráva a co z ní lze (možná) vydedukovat. Jedna z tváří uvedení desítek Joe Belfiore je po ročním volnu zpět v Microsoftu a bude tu mimo jiné mít na starosti další vývoj Windows Shell. Jelikož jde o „ostříleného borce“, tak si dovolím předpokládat, že nějaké změny se chystají i tady. Určitě by to nebylo na škodu, protože základní způsob práce s Windows je už léta pořád zhruba tentýž a třeba se dá leccos vymyslet.

A nemusí to být zrovna zrušení a pak zase vrácení nabídky start.

Zdroj: Neowin (1, 2), Thurrott
reklama