reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zásobovací Progress 65 při cestě k ISS selhal a shořel v atmosféře

2.12.2016, Jan Vítek, aktualita
Zásobovací Progress 65 při cestě k ISS selhal a shořel v atmosféře
Na své 2,5 tuny zásob budou zatím čekat marně obyvatelé Mezinárodní vesmírné stanice, k nimž měla doletět loď Progress 65 a raketě Sojuz-U. Ta totiž někde nad hranicemi s Mongolskem selhala a zřítila se zpět na zem.
Progress 65 měl vynést k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS - International Space Station) více než 2,5 tun zásob, ale jinak jde o automaticky řízenou loď bez posádky. Startovala včera odpoledne na třístupňové raketě Sojuz-U z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu a její let bohužel trval pouze nějakých šest minut. Raketa se dostala do výšky 190 km, kde nastala "nepředvídaná událost", a to nad územím Tuvinské republiky sousedící s Mongolskem. Raketa dopadla někam do neobydlené oblasti, přičemž dříve nebylo vůbec jasné, co se stalo. Raketa se totiž neobjevila na radarech sledujících oblast její předpokládané dráhy.





Nyní je zřejmé, že většina toho, co po raketě zbylo, shořela v atmosféře. Nyní je na ustanovené komisi, aby provedla analýzu celé události, ale už bylo ve stejném vyjádření ohlášeno, že tato ztráta zásobovací lodi nijak nenaruší běh na stanici ISS. Však ta a její posádka je na podobnou událost připravena a má své rezervy.


Vzhledem k času a pozici rakety při její nehodě vše ukazuje na třetí stupeň Sojuzu. Ten se dle předběžných informací oddělil o několik minut dříve, než měl. Se samotnou lodí Progress nebyla vůbec navázána komunikace, jak posádce ISS sdělila pozemní kontrola z houstonského Johnson Space Center.

Společně s Progressem bylo ztraceno především různé vybavení pro stanici, jídlo a jiné obvyklé zásoby. Loď se měla k ISS připojit tuto sobotu a je zřejmé, že ji bude muset brzy nahradit něco jiného. K ISS nyní létají další tři různé lodě provádějící zásobovací mise. Je to japonský HTV (H-II Transfer Vehicle), Dragon firmy SpaceX a Cygnus firmy Orbital ATK.


Zajímavé je, že tři ze čtyř zásobovacích lodí měly v posledních letech nehodu. Cygnus explodoval společně s raketou Antares několik sekund po startu v říjnu 2014, poté selhala mise Progress 59 v dubnu 2015 kvůli problému se spojením s raketou Sojuz a v květnu téhož roku se na své cestě vzhůru rozpadla raketa Falcon 9 s lodí Dragon. Nyní se bude moci opět předvést HTV, který bude k ISS startovat 9. prosince.

Zdroj: Space.com

reklama