reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zásoby pamětí DDR3 začínají docházet, budou zdražovat

11.3.2022, Jan Vítek, aktualita
Zásoby pamětí DDR3 začínají docházet, budou zdražovat
Společnost TrendForce upozorňuje, že paměti typu DDR3 už začínají docházet, čili že se rychle snižují jejich zásoby. Už brzy tak lze očekávat zvyšování jejich cen a zlevnění by nemuselo přijít už nikdy.
Paměti typu DDR3 dnes pochopitelně zajímají z našeho pohledu jen uživatele staršího hardwaru, ovšem nedá se říci, že by platformy využívající tyto paměti byly zralé do kontejneru. Však ještě procesory Broadwell využívají paměti DDR3, i když v jejich případě už jde o zlomovou platformu, která v některých případech už podporuje i DDR4, nicméně desktopové Broadwell ještě podporují pouze DDR3 a ostatně jejich nabídka byla velice chudá. I předchozí generace Haswell ale dnes může ještě dobře sloužit, ostatně mnozí si mohou vystačit i s ještě výrazně staršími Sandy Bridge. 
 
 
Pokud ale někdo plánuje, že si svou starší sestavu ještě vylepší o rychlejší či objemnější DDR3 RAM, měl by tak dle informací přicházejících od TrendForce učinit spíše dříve a neodkládat to na později. Paměti DDR3 totiž dochází "rychlým tempem", což sice zní naléhavě, ale není třeba do obchodu utíkat hned. Dle předpokladu se totiž ceny začnou zvedat naopak jen mírně, a to až o 5 procent během příštího kvartálu. Jde ale spíše o to, že lépe už nejspíše nebude, neboť DDR3 už mohou začít mizet z trhu, aby se z nich postupně stala raritka jako v případě DDR2 či dokonce DDR. 
 
Dle TrendForce se tu začnou projevovat dva faktory, a sice jednak snižující se objem výroby pamětí DDR3, jak si výrobci začnou předělávat své kapacity s cílem zvyšovat produkci pamětí DDR5, což si dobře uvědomují zákazníci z řad firem, kteří si začnou tvořit zásoby starých pamětí, čili vzroste poptávka. DDR3 se ostatně ještě běžně využívají třeba v síťových produktech nebo v různé elektronice.
 
Dozvídáme se také, že výrobu DDR3 budou snižovat oba jihokorejští giganti, čili Samsung a SK hynix s tím, že v dohledu už má být i vyhlášení EOL, čili úplného konce jejich výroby. To ovšem nemá platit pro americký Micron, který by měl paměti DDR3 vyrábět i po roce 2026 a pak tu budou i menší výrobci v Číně a na Tchaj-wanu. 
 
Aktuálně jsou přitom paměťové moduly DDR3 poměrně levné a 16GB sadu DDR3-1600 lze sehnat za cenu pod 2 tisíce korun, čili jde o cenu srovnatelnou s řadou 16GB sad DDR4-3200. Zatím tak ještě není kam spěchat, ale zároveň už není na co čekat.  


reklama