reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zastoupení OS na desktopu v říjnu 2015 – jak si vedou a nevedou Windows 10?

2.11.2015, Michal Hala, aktualita
Zastoupení OS na desktopu v říjnu 2015 – jak si vedou a nevedou Windows 10?
Windows 10 byla uvedena před třemi měsíci a díky tomu se postupně mění zastoupení OS na desktopu. Opět se společně podíváme na čísla a grafy za říjen a přidáme vlastní (lehce kritický) komentář. Jako obvykle vycházíme z údajů společnosti Net Applications.
Celkové zastoupení platformy Windows je tentokrát nižší než minule - činí 90,42 % (minule o 4 % víc). OS X má 8 % (minule 5 %), zbytek je Linux a různé další Unixy. Tentokrát zde určitá změna je, zejména nárůst OS X a pokles Windows. Nicméně bych v tom nehledal prudký zájem o platformu Applu, ale spíš výkyv daný charakterem měření společnost Net Applications. Pro jistotu dodávám, že ve statistikách se do desktopu počítají i notebooky.


Podíl jednotlivých verzí Windows - desktop - X/2015


Dál se podíváme na zastoupení jednotlivých verzí v rámci celku i v rámci platformy Windows:
  • Windows XP mají 11,68 % (tj. 12,92 % v rámci platformy).
  • Windows Vista mají 1,74 % (tj. 1,92 % v rámci platformy).
  • Windows 7 mají 55,71 % (tj. 61,61 % v rámci platformy).
  • Windows 8 a 8.1 mají dohromady 13,22 % (tj. 14,62 % v rámci platformy).
  • Windows 10 mají 7,94 % (tj. 8,78 % v rámci platformy).
Komentář? Verze XP už nemá dvakrát tolik než desítky jako minule, ale její zastoupení kleslo a desítky logicky stouply, takže je to už jen jedenapůlnásobek. Verze 8 a 8.1 minule měly dohromady 14,73 % v rámci platformy, takže klesly jen nepatrně. Sedmičky už nemají devětkrát víc než desítky jako minule, ale jen sedmkrát.


Zastoupení OS na desktopu - X/2015

Zdroj dat: Net Applications


Podle těchto čísel to vypadá, že uživatelé sedmiček se jich v říjnu vzdávali ve prospěch desítek ochotněji, než majitelé osmičkových verzí. Výše řečené je ostatně vidět i na grafu s trendy (viz výše) – verze XP se poslední dobou celkem drží, verze 7 postupně klesá, verze 8.1 klesá, ale poslední měsíc se drží. Verze 10 zákonitě roste, mezi srpnem a říjnem navíc poměrně rovnoměrným tempem.

Sice to už není takové tempo jako v srpnu, ale ani nenastává nějaké výrazné zpomalení. Podle posledních údajů už mají desítky 120 miliónů instalací. Teď zřejmě pár miliónů přidá upgrade Xboxu One na Windows 10. Docela by mě zajímalo, kdy začnou ve větším měřítku přecházet podniky. Ale myslím, že dřív než příští rok v létě to nebude.


Průzkum - upgrade na Windows 10 - Neowin
Zdroj dat: Neowin


Podle toho, co se píše po internetu, zlepšuje aktualizace Threshold 2, která je mimochodem na řadě nejspíš příští úterý, stabilitu, takže možná přitáhne zase pár dosud váhajících. V této souvislosti přidávám (viz výše) ještě jeden graf. Web Neowin dělal online průzkum mezi svými čtenáři, jak u nich proběhl upgrade na Windows 10.

Respondentů bylo několik tisíc (celkem reprezentativní vzorek) a 4 % z nich se upgrade prostě nepodařil. Pro Microsoft není lichotivých ani 10,3 % účastníků průzkumu, kteří se vrátili na verzi 7, nebo 8.1. Když uvážíme, že čtenáři Neowinu jsou IT fandové, či přímo IT odborníci, tak by se v Redmondu měli začít zamýšlet. Jak nad procentem selhání upgradu, tak nad procentem downgradů zpět na předchozí verze.

A jak jste na tom vy – už jste přešli na Windows 10? Já jsem to udělal v srpnu (nechtěl jsem psát o něčem, co neznám) a nelituji. Sice jsem musel řešit pár problémů, ale s pomocí návodů z internetu se vše podařilo. Ale všechny majitele starších verzí Windows ve svém okolí (včetně našeho druhého domácího počítače) od upgradu zatím držím co nejdál. Minimálně do vydání aktualizace Threshold 2. No a pak se teprve uvidí.

Zdroj: Net Applications
reklama